Index Vakbarát Hírportál

A világ legdurvább gyorshajtási bírsága: 53 millió forint

2014.09.01. 11:55

Finnországban trükkös megoldással érték el a helyi KRESZ és BTK szerzői, hogy a gyorshajtási bírságoknak mindenképpen meglegyen az elrettentő erejük: nem konkrét összegeket határoztak meg büntetésként, hanem az elkövető anyagi helyzetéhez kötötték a kiszabott bírságok mértékét. Ez azzal jár, hogy ha különösen gazdag embert kapnak rajta a sebességhatár túllépésén, a büntetés is csillagászati méretet ölthet.

Így járt például a Nokia egyik igazgatója, Anssi Vanjoki 2002-ben, aki 115 ezer eurós büntetést kapott. Vanjoki fellebbezett, arra hivatkozva, hogy a Nokia éppen összeomlóban van, ezért az anyagi helyzetét is rosszul becsülte fel a hatóság. Sikerült meggyőznie a rendőröket, a büntetését 95%-kal mérsékelték. Nem úgy, mint Jaakko Rytsola internet-milliomost (az egyik első finn netszolgáltató alapítója, rengeteg pénzért vásárolta fel a cégét a konkurencia), akire 2000-ben simán ráverték a 80 ezer eurós bírságot. A máig is álló rekordot azonban 2004 óta egy akkor 27 éves férfi, Jussi Salonoja tartja, 170 ezer euróval, ez több mint 53 millió forintot jelent. Salanoja családja egy óriási élelmiszeripari vállalat tulajdonosa, ezért kapta a gigászi bírságot a cég örököse, aki a rendőrségi jelentés szerint 80 km/órás sebességgel haladt a megengedett 40 helyett.

Azóta egyébként Svájcban is hasonló szabályozást vezettek be, és 2010-ben egy lakott területen 140-nel száguldozó ferrarist 220 ezer euróra büntettek, de később szintén csökkentették a bírság összegét.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok