Index Vakbarát Hírportál

Tudja mit jelent a 7 Upban a hetes?

2014.09.20. 08:28

 A kutatók újra elkezdték felfedezni a lítiumot mint hangulatjavítót, esetleg az öngyilkosságok ellenszerét. Az elem egyszer már volt népszerű, akkor nemcsak az orvosok, kutatók körében. 

A második világháború után annyira népszerűek voltak a egészséget hozó lítiumos italok, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható termékekbe is pakoltak belőle, még sör is készült így. A 7 Upot például eredetileg  Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Sodának, azaz lítiumozott citromos-limes-os üdítőitalnak hívták egészen 1950-ig. Valószínűleg a hetes szám az új névben a lítiumra utal, aminek atomi tömege ennyi, de ezt soha nem erősítette meg senki. Egy másik, nyilvánvalóan hamis legenda szerint 7 feletti az ital pH-ja, valójában viszont 3,79, mint a hasonló italoké.

A 7 Up márka egyébként a Dr Peppert forgalmazó Dr Pepper Snapple Groupé az USA-ban, míg a világ más orságaiban a licencek a PepsiCohoz tartoznak. 7 Upot eredetileg Charles Leiper Grigg készítette, St. Louisban, 1929-ben. A terméket két héttel a Wall Street összeomlása előtt indította útjára.

A céget 1969-ben megvette a Westinghouse, aki 1978-ban eladta a Philip Morrisnak, akik továbbadták a Hicks & Haas befektetőcégnek. A Dr Pepperrel 1988-ban egyesítették, az egészet pedig a Cadbury Schweppes vette meg 1995-ben. 

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok