Nagyon nem jó ötlet grépfrúttal gyógyszert bevenni
A grépfrút finom gyümölcs, de halálos is lehet: néhány gyógyszert könnyen túladagolhatunk, ha víz helyett ennek levével vesszük be, mivel az gátolja az összetevők lebomlását a májban.
Kanadai kutatók tanulmánya szerint a grépfrútlé okozta mellékhatásokba 2008-ban 17-en haltak bele, 2012-ben viszont már 43-an. A kutatók szerint egy pirulát grépfrúttal bevenni olyan, mintha 5-10 adagot venne be egy pohár vízzel. Veszélyt jelentenek a gyümölccsel kombinálva a vérnyomás- és koleszterincsökkentő szerek, néhány rákgyógyszer, és azok, amelyek az immunrendszert gyengítik szervátültetés után.
A grépfrút levében a furokumarin nevű vegyület kiüti az enzimet, ami lebontja a gyógyszereket, ezért sokkal több jut ki az emésztőrendszerből, mint amennyit a szervezet elbír. A felodipin nevű, vérnyomásra való gyógyszerből például háromszor annyit mértek a kutatók, ha valaki grépfrúttal vette be, mint sima víznél.
A mellékhatások a szedett gyógyszerektől függtek, de a vizsgálatok szerint előfordult hasi vérzés, szívritmuszavar, vesesérülés és hirtelen halál is.