Index Vakbarát Hírportál

A Wikipedia pornós pénzből indult

2015.03.25. 12:00

Éppen ma 20 éve indult el az első közösségi szerkesztésű online enciklopédia, a WikiWikiWeb, a Wikipedia előfutára. Ennek örömére idézzük fel a sztorit a ma már évek az internet egyik legnagyobb látogatottságú oldalaként üzemelő Wikipedia indulásáról.

A Wikipedia közvetlen elődje a Nupedia nevű online enciklopédia volt, ami még nem követte a wiki-receptet, és csak többszörösen ellenőrzött, szakértők által jóváhagyott szócikkek kerülhettek bele. Ez a folyamat lassú és munkaigényes volt, és mivel az oldalt ingyenesnek, és reklámmentesnek akarta megtartani az alapító Jimmy Wales, masszívan veszteséges is. Bár Wales ekkoriban brókerként elég szép vagyont keresett már magának, az nyilvánvaló volt, hogy ebből nem lehet hosszú távon fenntartani az oldalt. A mai megoldás, vagyis a támogatás kérése az olvasóktól szintén nem működött, hiszen ehhez akkor még nem volt elég olvasó. A megoldás kézenfekvő volt: indítani egy másik online bizniszt, és annak a nyereségén fenntartani a Nupediát.

Ez lett a Bomis.com, ami öt évvel a Wikipedia indulása előtt, 1996-ban született meg, és egészen addig működött, míg a Wikipedia meg nem tudott állni a saját lábán. Sőt, egészen 2003-ig a Wikipedia a Bomis tulajdonában volt, mielőtt alapítványi formát öltött volna. És hogy miből termelte a Bomis a pénzt a Nupedia/Wikipedia alá éveken át?

Pornóból.

Persze nem ez volt az eredeti terv, Walesék egyfajta online szaknévsort, és általános információs oldalat akartak Chicago városának (aztán, ha sikeres, más városoknak is), de a gyakorlatban úgy alakult, hogy az olvasottságot a tipikusan férfi célközönségnek szóló témák hozták: sport, autók, csajok. A fókusz hamarosan teljesen a felnőtt tartalom felé fordult, elindult az oldal fizetős, prémium szolgáltatása exkluzív szexképekkel (a kilencvenes évek végén tartunk, az ilyesmi online beszerzése nem volt még olyan magától értetődő, mint ma), és az interneten fellelhető felnőtt tartalmakra specializált Babe Engine keresővel. Még saját böngészőt is fejlesztettek, aminek a legnépszerűbb tulajdonsága az volt, hogy blokkolta a felugró hirdetéseket, amikkel a pornóoldalak akkoriban durván meg voltak szórva.

A Bomis bevételéből 250 ezer dollár folyt át a Nupediához, majd annak megszűnése után a Wikipedia elindulásakor még 100 ezer az új online enciklopédiába. A Wikimedia alapítvány létrehozásával, és a Wikipedia nonprofit alapokra helyezésével egy időben az össszes hardvert, amin a Bomis oldalai futottak, az alapítványnak adta át Wales. Eddigre az oldal már nagyjából félmillió dollárt emésztett fel a Bomis bevételéből, és Wales magánvagyonából. 2004-től a két oldal formailag már külön működött, legfeljebb személyi átfedések voltak a tulajdonosok között, aztán a Bomis szép lassan elsorvadt.

Később Wales többször megpróbálta cenzúrázni a Bomisról szóló Wikipedia-bejegyzést, de mindannyiszor botrányt csapott belőle az oldal önkéntes szerkesztői tábora, így egy idő után letett róla.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok