Index Vakbarát Hírportál

A brit miniszterelnöknek van főegerész macskája

2015.03.29. 17:00

Az angolok nem aprózzák el, ha címekről van szó, még a hajókat is HMS-nek (His/Her Majesty's Ship, nagyjából: őfelsége hajója) hívják, de azért van olyan, ami még ebben a mezőnyben is kiemelkedő: hivatalosan létező cím ugyanis a Chief Mouser to the Cabinet Office, azaz miniszterelnökségi főegerész. Ráadásul a teljes cím magában foglalja az Egyesült Királysághoz kapcsolódó államalakulatokat, úgyhogy a kilométeres pozíció így néz ki:  Chief Mouser to the Cabinet Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Bár a mindenkori brit miniszterelnök lakásán a Downing Street 10. számon már az 1500 évek óta tartottak macskákat az egerek ellen (a szokás atyja VIII. Henrik), a címet eddig hivatalosan csak két macska, Humphrey és Larry kapta meg.

Viszont az ott szolgáló macskákat hivatalos cím nélkül is régóta vezették, a teljes listát pedig 2005 januárja óta a nagyközönség is megismerheti, mivel a 2000-es Freedom of Information Act (információszabadság) nevű törvény értelmében a britek nyilvánosságra hozták. 

Ebből kiderül, hogy az ottani államkincstárból (amit természetesen hivatalosan Her Majesty's Treasurynek hívnak) 1929-ben napi egy pennyt költhettek a főegerészre, 1932-ben már egy shillinget és hat pennyt költhettek rá hetente. A főcirmos a 21. században már évi 100 fontba kerül.

A macskák egyébként nem a miniszterelnökhöz tartoznak, hivatalosan a parlamentnek jelentenek. A tisztséget (akkor még nem hivatalosan) leghosszabb ideig egy Wilberforce nevű macska töltötte be, 18 éves hivatali ideje alatt szolgált Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnököknek. 

 

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok