Index Vakbarát Hírportál

Vannak emberek, akik immúnisak a másnaposságra

2015.04.09. 09:04

Az alkohol szervezetre gyakorolt hatásait régóta vizsgálja már a tudomány, és még régebb óta a mérsékeltebben tudományos igényű közvélemény. A tudósok mára nagyon sok mindent tudnak arról, hogyan működik az alkohol, de meglepő módon van egy piálással kapcsolatos terület, ami nem különösebben kutatott, és máig nem tiszta, hogy pontosan mi is a jelenség működési mechanizmusa.

Ez pedig nem más, mint a másnaposság.

Bár rengeteg tudományos teória van rá, és azt is egészen pontosan kikísérletezték, hogy milyen típusú alkoholos ital okozza a súlyosabb másnapossági tüneteket (tömény gyümölcslével < sör < vodka < gin < fehérbor < viszki < rum < vörösbor < konyak), azt pontosan nem tudja a tudomány, hogy mi és hogyan okozza a másnaposságot. Azt viszont szintén kísérleti módszerekkel sikerült kimutatni, hogy az emberek meglepően nagy része, 20-25% egyszerűen immúnis a hatásra. Ők akár filmszakadásig ihatják magukat, nem jelentkezik náluk másnap reggel a fejfájás-szédülés-levertség és társai.

Hogy ez miért van, azt szintén nem tudják egyelőre megmagyarázni a kutatók, pedig ha sikerülne megfejteni az immunitás hátterét, egészen biztosan hatalmas piaca lenne az ez alapján kifejlesztett másnaposságmentes italoknak, vagy másnaposságtalanító szereknek. A genetikát sejtik a háttérben a tudósok, azon belül is az ALDH gént, amiről már régebben bebizonyították, hogy az ázsiai és a fehér emberek populációjában különböző allélok formájában van jelen, és ez okozza azt, hogy az ázsiaiak sokkal kevésbé bírják az alkoholt

Egy friss dán kutatás még érdekesebb eredményeket hozott: azt, hogy az idősebb emberekre kevésbé hat a másnaposság. Egy 52 ezer önkéntessel végzett kutatás azt mutatta, hogy a 18 és 29 év közöttiek sokkal nagyobb arányban számoltak be alkoholfogyasztás után kellemetlen másnapi hatásokról, mint a 60 év fölöttiek. A különbség akkor is jelentős maradt, amikor a kutatók statisztikai módszerekkel kiszűrték az eltérő alkoholfogyasztási szokások torzító hatását. Erre a jelenségre szintén nem tudnak még a tudósok pontos magyarázatot adni. Előfordulhat, hogy a másnaposságra erősen hajlamos emberek nem is élik meg az idős kort (például azért, mert paradox módon ők azok, akik hajlamosabbak az alkoholizmusra is), vagy a rossz élmények hatására teljesen leállnak az alkoholfogyasztással, ahogy öregszenek. Az is egy lehetséges részmagyarázat, hogy az idősebbek kevesebbet dohányoznak, a dohányzás pedig bizonyítottan súlyosbítja a másnaposság hatását.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok