Index Vakbarát Hírportál

Kibír az ember 166 fok hőmérséklet-változást?

81954899
2015.05.07. 09:06

Az Antarktiszon dolgozni nem lehet túl szívderítő dolog, a Déli-sarkra épített Amundsen–Scott kutatóállomáson meg pláne nem. Legalábbis akkor, ha az ember nem szereti a bezártságot. De hát mi választása lehet a jó meleg szoba helyett egy olyan helyen, ahol fél évig fel sem jön a nap, odakinn általában mínusz 50-60 fok van, és ehhez 80-90 kilométeres szél is társul? Az állomáson dolgozó kutatókat persze keményebb fából faragták annál, hogy holmi hideg kifogjon rajtuk: képesek akár meztelenül is kimenni a farkasordító hidegbe, a sarkot jelképező zászlórudat körbefutni.

Hogy mit csinálni???

A 300-as klub alapításának körülményei már a múlt homályába vesznek, de a beavatási rituálét a mai napig megtartják az Amundsen–Scott bázis lakói; az 50 fős személyzetből évente 8-10 ember vesz részt a mókában. Ez a következőképpen zajlik:

  1. Megvárják, hogy odakinn a hőmérséklet elérje a mínusz 73 fokot. Ez még ott is igen cudar télnek számít.
  2. Felfűtik az állomás szaunáját pontosan 93 fokra.
  3. A részvevők beülnek a forróságba, legalább tíz percre.
  4. Amikor már nem bírják tovább, azon pucéron kirohannak a szabadba (csizmát mondjuk ér felvenni), megkerülik a sarkot, és miután mind a 24 időzónában jártak, visszaülnek a szaunába, és bedobnak egy whiskeyt.

Ebből úgy jön ki a 300, hogy Celsius helyett Fahrenheitben számolják a hőmérsékletet, azon a skálán pedig odakinn mínusz 100, benn plusz 200 fokot mutat a hőmérő. Aki belép a klubba, egy ilyen plecsnit kap a kabátjára:

Aki szaunázott már télen, tudja, hogy alaposan felhevülve simán ki lehet menni egy szál törölközőben, vagy akár meztelenül is a hóba a mínuszok közé, az ember szépen gőzölög, és még jól is esik neki a hideg. Milyen lehet ugyanez extrém fokozatban, 166 fokos hőmérséklet-különbséggel? A 300-klubtagok beszámolói szerint nagyjából olyan, mintha egy tűkkel teletűzdelt teniszütővel ütlegelnék az embert, de egyébként elég frissítő élményt. A légzésre kell nagyon vigyázni odakinn, mert ha nagyon liheg az ember, a hideg levegővel megégetheti a tüdejét, és napokig fog köhögni. Érdekes módon visszaülni a forró szaunába a Déli-sark mínusz 73 fokos hidege után állítólag sokkal durvább, mint kimenni.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok