Index Vakbarát Hírportál

Kenne az arcára bébifitymából készült krémet?

2015.05.24. 08:28

Emlékeznek, amikor a Harcosok klubjában Tyler Durden elmeséli, hogyan készít a szépségipar emberi zsiradékból luxusszappant? Nem rossz, de akad még ennél is meghökkentőbb szépségipari forrás: a ránctalanító termékek alapjául használt babafityma.

Az újszülöttek előbőre azért válhatott kedvelt arckrém-alapanyaggá, mert nagyon gazdag fibroblaszt-forrás. A fibroblasztok a kötőszövetek sejtjei közötti extracelluláris mátrix felépítésében vesznek részt. Vízmegkötő hatású hialuronsavat, illetve a kötőszövet két fontos fehérjéjét, kollagént és elasztint termelnek, amelyek a bőr feszességét és rugalmasságát adják. Mivel a bőrszövet újraépítésében segítenek, nemcsak a ráncokat tüntetik el, hanem a pattanások, égési sérülések vagy más sebesülések javításában is szerepük van.

Attól azért nem kell tartani, hogy az arcra kenhető előbőr-kivonat miatt megugrana a körülmetélések száma. Egyrészt csak néhány vállalat dolgozik ilyen termékkel, másrészt nincs is szükség sok alapanyagra egy-egy krémhez, jól be tudják osztani a cégek. A SkinMedica például állítja, hogy tizenöt éve ugyanabból az egyetlen fitymából élnek, amelyből a hatóanyagot laborban tenyésztik, hogy minél tovább tartson. A cég egyik nagy támogatója az amerikai talkshow-szupersztár Oprah, aki meg is kapta ezért a magáét a csecsemőkori körülmetélés ellenzőitől. A tiltakozók attól tartanak, hogy ha elfogy az indulófityma, a cég pénzért fog majd szülőket rávenni újszülött fiaik körülmetélésére.

De nem a SkinMedica az egyetlen cég az öregedésellenes fitymalobbi szolgálatában. Egy másik termék, a Vavelta nevű előbőrkivonat-injekció, amely 20 millió fibroblasztot juttat a páciens bőrébe. Ezzel az eljárással váltják ki a botoxkezelést, amely a fibroblasztokkal ellentétben nem a bőrsejteket építi újra, hanem a ráncképződésért felelős izmokat blokkolja. A két eljárás különbségét egy másik dimenzióban is meg lehet ragadni: a fiatalodni vágyók választhatnak, hogy egy baktérium mérgező váladékát vagy egy cuki kisfiú péniszének bőrét lövik-e szívesebben magukba.

Fibroblasztokat persze nem kizárólag fitymából lehet kinyerni, más forrásból már régóta használják őket bőrsérülések javítására szolgáló termékekben. Érdemes viszont óvatosan bánni velük, mert egy kutatás szerint hozzájárulhatnak a melanóma kialakulásához és növekedéséhez is.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok