Hogy hívták a narancssárgát, amíg nem volt narancs?
További Ma Is Tanultam Valamit cikkek
- A világ leghalálosabb kertjébe csak saját felelősségre és kísérővel lehet belépni
- 50 éves Lucy, a világ leghíresebb fosszilis popsztárja
- Jaj annak a férfinak, aki nem jól udvarol, megeszi a nő!
- Eljárt az idő a nyolc óra felett: négyórás az ideális munkanap
- A cikkcakkos tengerpartok az őrületbe kergetik a matematikusokat
Két éve 71,4 millió tonnányi narancsot termeltek világszerte. A gyümölcstermelésből Brazília vette ki a legnagyobb részt, illetve az USA két állama, Florida és Kalifornia. Viszont – szemben a krumplival, a kukoricával és a csilipaprikával – az európaiaknak nem kellett az Újvilágig utazniuk a narancsért. Csak véletlen egybeesés, hogy Amerika felfedezéséig, vagyis az 1500-as évekig
Az írásos emlékeink közül már egészen korai feljegyzések is említik a narancsot, mint gyümölcsöt; a kínai irodalomban már időszámításunk előtt 314-ben is szerepelt. De a gyümölcs annál később jutott el Európába, hogy beszédtéma, sőt, egyértelmű asszociációs pont legyen mindenkinek.
A narancs szó eredetileg az ófrancia orenge-ből származik, pontosabban a pomme d'orenge-ből. Az etimológusok azt is megfejtették, hogy ez a szó az arab és perzsa nyelvben is használt naranj-ból származik, az meg a szanszkrit naranga-ból. A legrégebbi angol nyelvű dokumentum – egy végrendelet –, ami színként említi a narancsot, 1512-ből származik.
De addig hogyan nevezték a vörösessárga színt? Nos, sáfránynak; azzal a görögök és a rómaiak már az időszámításunk előtti VIII. századtól kereskedtek. A virágzó fűszersáfrány színe ugyan élénk lila, de a fűszerként használt bibék vörösek. Nem pont narancsvörösek, de akkoriban nem volt narancssárgább dolog Európában. Ez volt a legismertebb asszociációs alap egy melléknévhez: a sáfrányról többen tudták, milyen színe van, mint a narancsról.
(Mellékszál, de az angol nyelvben a vöröset sokszor narancssárga dolgokra is használják, mint az őz vagy az emberi haj színére. Vagy a vörösbegy mellkasi tollazatára, pedig az olyan narancssárga, mint egy szíven lőtt naplemente.)
Jogos közbevetés lehetne, hogy miért nem használták a répavörös szót? Hiszen a répa is narancsszínű, és több ezer éve ismert kultúrnövény; volt ideje eljutni Ázsiából Európába. A válasz egyszerű: akkoriban a répa még nem narancssárga volt, hanem lila. A nacionalista holland növénynemesítők tették ilyenné, hogy a zöldség színe a holland nemzeti zászlót idézze.