Index Vakbarát Hírportál

A falu, ahol mindenki demenciában szenved

2015.09.04. 14:10

Létezik egy falu, amelynek lakói nem tudják, hogy minden lépésüket orvosok és ápolók figyelik. A holland Hogewey település demenciában és Alzheimer-kórban szenvedők közössége, egy különleges öregotthon, ahol a lakók úgy élnek, mint egy átlagos kisvárosban, attól eltekintve, hogy szomszédaik és bejárónőik egyben szakképzett ápolók.

Összesen 160 beteget ápolnak egészen különleges körülmények között. A lakók hét különböző stílus közül választhatnak, attól függően, hogy korábban milyen életmódot folytattak. Választhatnak városi, arisztokratikus, művészi, kulturális, keresztény, hagyományos és indonéz életmód közül. A házakat is ennek megfelelően alakítják ki.

Az ápolók a választott életstílusra jellemzően jelennek meg a lakók életében. A hagyományos életmódot folytatóknál szomszédként mutatkoznak be, akik néha besegítenek a háztartásban, az arisztokratikus stílusnál személyzetként szerepelnek.

A lakók maguk vezetik a háztartást, bevásárolnak, főznek, sétálni mennek, színházba járnak, beülnek egy kávézóba barátaikkal. Van azonban néhány különbség, a boltban például nincs ár a termékeken, az ott lakók nem használnak pénzt. Az eladó pedig szakképzett ápoló, akinek a demencia a szakterülete.

Néha a Truman Show című filmhez hasonlítják a várost, valójában az egyetlen hasonlóság az, hogy a lakók nem tudják, hogy egy kifejezetten nekik teremtett valóságban élnek. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy az itt lakók nem érzik-e magukat átverve. Yvonne van Amerongen alapító azt mondja erre, hogy a lakókat körülvevő üzletek és kávézók valódiak, a többivel pedig csak jobbá teszik a betegek életkörülményeit.

A fő szabály, hogy az ápolók minden ráhagynak a lakókra, nem javítják ki esetlegesen téves emlékeiket. Ugyanakkor az is szabály, hogy nem hazudhatnak, ha egyenes kérdést tesznek fel nekik a faluval kapcsolatban. Mivel a itt főleg öregkori demenciában és Alzheimer-kórban szenvedők élnek, akiknek a rövidtávú memóriájával vannak gondok, ez az őszinteség nem okoz gondot a  hosszútávú működésben. A demenciában nagyon fontos az agy folyamatos stimulálása, így lassabban teljesedik ki a betegség. Emiatt nagyon sok különféle klub működik a településen.

A falut állami és helyi pénzből építették meg, ugyanakkora a költségvetése, mint a hasonló nagyságú holland otthonoknak. Összesen 19,3 millió euróba került a megépítése, az ott lakóknak ötezer eurót kell fizetni havonta.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok