Index Vakbarát Hírportál

Miért korog a gyomrunk, ha éhesek vagyunk?

2015.09.29. 11:46

A gyomorkorgás a közepesen ciki testi zajok közé tartozik; nem tehetünk róla, de nem is tudjuk visszafojtani, éppen ezért dobja fel remekül a hangulatot mondjuk az iskolában a dolgozatírás csendjében, vagy egy céges tárgyaláson. De vajon mitől ad olyan hülye hangot a gyomrunk, ha éhesek vagyunk?

Az ember emésztőrendszere tulajdonképpen egy hosszú cső, ami a szájtól a végbélnyílásig tart. Ebben az ételt nem a gravitáció mozgatja (ezt bárki ellenőrizheti, próbáljon csak meg kézen állva nyelni), hanem az emésztőcsatornát körülölelő izmok mozgása, amit perisztaltikának neveznek. Ezek az izmok ritmikus összehúzódásokkal tolják előre az emésztőcsatorna tartalmát, nagyjából úgy, mint a szívverés, csak éppen lassabb ütemben: a gyomorban percenként 3, a vékonybélben 12 az összehúzódások átlagos száma. Az étel, miután megrágtuk, pépes formát vesz fel, és ebbe lég-, vagy egyéb gázbuborékok is vegyülnek - vagy azért, mert egyszerűen levegőt nyelünk, vagy azért, mert emésztés közben fejlődik. A gyomorkorgás ezeknek a buborékoknak a mozgásából adódik. Minél inkább tele van a hasunk, annál jobban hangszigeteli ezt az effektet az étel - ezért csak akkor hallatszik ki hangosan a korgás, amikor üres a gyomrunk, vagyis éhesek vagyunk.

Na de miért megy feleslegesen a perisztaltikus izommozgás akkor is, ha épp nincs mit továbbítania? Valójában ilyenkor le is áll, a szervezet nagyon hatékonyan spórol az energiával. Ezzel párhuzamosan, ha a gyomor falában levő receptorok nem érintkeznek emésztenivaló étellel (vagyis érzékelik, hogy üres a gyomor), elkezdenek egy hormont termelni. Ebből nagyjából két óra alatt gyűlik fel akkora mennyiség, ami az idegrendszeren át üzenetet küld az agynak, miszerint utántöltés kéne. Az agy erre visszakapcsolja a perisztaltikus mozgást, ami egyrészt beindítja az éhségérzetet, másrészt a légbuborékok mozgásával a gyomorkorgást, harmadrészt egyfajta nagytakarítást végez az emésztőcsatornában maradt ilyen-olyan maradékok kipucolásával. Ez nagyjából 10-20 percig tart, aztán, ha nem érkezett étel-utánpótlás, újra lekapcsol, és ez a ciklus kb. óránként ismétlődik - ezért érezzük azt, hogy hullámokban tör ránk az éhség, és a hullámok között átmenetileg csillapodik. Létezik egy másik típusú éhség is, ezt "hunger pang", vagyis éhség-nyilallás néven ismeri a szakirodalom, és a gyomor kiürülése után 12-24 órával indul be. Ezek erősebb, már-már görcsszerű gyomor-összehúzódások, akár fél percig tarthatnak, és 30-40 percig vissza-visszatérnek, majd ezután 2-3 órára csillapodik az éhségérzet.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok