Index Vakbarát Hírportál

Alaszka az USA legészakibb, -keletibb és -nyugatibb állama is

2016.04.05. 06:57

Alaszka sok szempontból szokatlan hely, és most nem arra gondolok, hogy törvényük van arra, hogy nem szabad jávorszarvasokat kilökni repülőkből, hanem hogy földrajzilag is számos különlegessel büszkélkedhet. Az egyik ilyen sajátosság, hogy Alaszka az Egyesült Államok legészakibb, legnyugatibb és legkeletibb tagállama is egyben.

Oké, az világos, hogy a legészakibb cím honnan jön, hiszen a fagyos Alaszka ott csücsül Kanada északnyugati csücskében. Az se meglepő, hogy nyugaton sincs Alaszkán túl állam, elég csak ránézni a térképre. Na de mi a helyzet keleten? Ez is egyszerű, csak ehhez éppen hogy nem a térképre kell ránézni. Alaszka ugyanis átnyúlik a 180. hosszúsági fokon.

Arra talán mindenki emlékszik, hogy a földrajzi koordináta-rendszerben egy-egy pont pozícióját a szélességi és hosszúsági fokokkal szokás megadni. A térképeken vízszintesen és egymással párhuzamosan futó széllességi körök közül a középsőt, az Egyenlítőt kényelmesen kijelöli a Föld forgástengelyére mért képzeletbeli merőleges, ebben nincs mit variálni. Az viszont, hogy a hosszúsági körök vagy meridiánok közül a központi szerepet – vagyis a kezdő meridián címét – a greenwichi csillagvizsgálón áthaladó délkör kapta, önkényes választás eredménye, puszta konvenció, és nem is mindig és mindenhol volt így.

Mára viszont általánossá vált, hogy a greenwichi meridián a kiindulópont, vagyis a mai kiterített térképeken ez osztja fel keleti és nyugati féltekére a földgömböt. Ezt pedig annyira megszoktuk és természetesnek vesszük, hogy a gyerekek gyakran meglepődnek, mikor először rájönnek, hogy például Tokió közelebb van Los Angeleshez, mint a térképen félúton fekvőnek tűnő Londonhoz. (Persze régen a körbepörgethető földgömbök, ma meg a Google Térkép gyorsan lebuktatja a térképes trükköt.)

Mindenesetre Greenwich kitüntetett helyzetéből az is következik, hogy a vele épp átellenesen futó félkör, a nyugati hosszúság 180. foka egyben a keleti hosszúság 180. foka is. Márpedig ez éppen áthalad Alaszka területén. Vagyis

Alaszka olyan messzire nyúlik el nyugat felé, hogy az már kelet.

Persze nem maga a kontinens sarkát elfoglaló fő rész, hanem a részben Alaszkához – részben pedig Oroszországhoz – tartozó Aleut-szigetek hajlanak bele a keleti féltekébe. Bár a dátumválasztó vonal is nagyjából a 180. hosszúsági fok környékén halad, éppen azért cikkcakkos, hogy az ilyen anomáliákat kiküszöbölje, úgyhogy ez a különleges fekvés a helyiek szerencséjére nem jár együtt masszív időzóna-eltéréssel.

Mindez persze csak szigorúan földrajzi szempontból érdekes, mert érthető gyakorlati okokból a legkeletibb államnak Maine-t szokás tekinteni. Északot és nyugatot viszont senki nem veszi el Alaszkától.

A legdélibb állam egyébként Hawaii, mindenféle elképzelhető szempontból.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok