Index Vakbarát Hírportál

Volt, hogy Hitler, Sztálin és Tito egy városban lakott

2016.04.12. 08:56

Ismerik a viccet, amikor a későbbi német, szovjet és jugoszláv diktátor elmegy pszichológushoz? Én se, de ha létezik, akkor jó helyszín lenne neki az 1913-as Bécs. Akkor ugyanis rövid ideig egy városban élt Hitler, Sztálin, Tito és Freud.

Bécs a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia fővárosaként akkoriban igazi olvasztótégely volt. Ez nemcsak azt jelentette, hogy színes kulturális közeg jellemezte, hanem az is, hogy ideális rejtekhelynek számított azok részére is, akik a politikai üldöztetés elől húzták volna meg magukat. Nem csoda, hogy mindenféle szerzet összeverődött akkoriban a város kávéházaiban.

Persze nincs különösebb jelentősége, de érdekes történelmi véletlen, hogy ennyire különböző, mégis a század történelmét ilyen jelentősen befolyásoló alakok is rövid ideig egyszerre éltek ugyanabban a városban, alig néhány kilométerre egymástól:

  • Sigmund Freud a pszichoanalízis atyjaként addigra már nagy tekintélyű pszichológusnak számított.
  • Lev Trockij a bécsi emigrációban szerkesztette a Pravda nevű lapot.
  • Joszif Sztálin csak rövidebb látogatásra érkezett a forradalmi szervezkedés közepette.
  • Josip Tito a bécsújhelyi Daimler autógyárban dolgozott.
  • Adolf Hitler festőként próbált megélni valahogy, nem sok sikerrel.
  • Az pedig már tényleg csak hab a Sacher-tortán, hogy Bécsben tengette az életét a schönbrunni kastélyban lakó Ferenc József is, egészen az 1916-os haláláig.

A közös ügyért dolgozó Trockijon és Sztálinon kívül nem is találkoztak egymással a történet szereplői, vagy legalábbis nincs ennek hiteles nyoma. Pedig meghallgattunk volna egy olyan beszélgetést, amelyben Freud feltárja Hitler és Sztálin gyerekkori traumáit, talán máshogy alakul a következő néhány évtized is.

Hitler és Trockij futhatott volna össze még legnagyobb eséllyel, mert ők még kávézni is egy helyre jártak, egy időben mindketten a Café Central törzsvendégének számítottak. Egyes feltételezések szerint viszont Leninnel még sakkozott is a későbbi Führer: néhány éve előkerült egy kép, amely állítólag kettejüket ábrázolja játék közben, bár ennek az eredetisége erősen megkérdőjelezhető. Az mindenesetre biztos, hogy akkortájt az Európa-szerte utazgató Lenin is megfordult Bécsben.

Az 1913 eleji rövid együttállás után aztán mindenki ment a dolgára. Titót besorozták a Monarchia hadseregébe, Hitler bevonult a német seregbe, Trockij Franciaországba költözött, Sztálint lecsukták. Freud egészen Ausztria 1938-as német megszállásáig Bécsben élt, ekkor emigrált a családjával Londonba, de egy évvel később, hosszú betegség után meghalt. Addigra az egykor Bécsben tébláboló ifjak azonban már javában alakították a 20. század dicsőségesnek éppen nem nevezhető történelmét.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok