Index Vakbarát Hírportál

Vasból készült a világ legfurcsább temploma

2016.04.21. 06:51

Az isztambuli Szent István-templom távolról átlagos, viszonylag modern ortodox templomnak tűnik, közelebbről megnézve azonban meglepő felfedezésre jutunk: az épület vasból készült. A 19. században épült templomnak nem csak egy része vas, az egészet vaslapokból rakták össze.

Hogy miért támadt ez a furcsa és szokatlan gondolatuk a hívőknek? Erre van egy mese és egy hivatalos magyarázat. A mese szerint a fatemplom leégése után Abdülaziz szultán vonakodott engedélyt adni a bolgár hívőknek, hogy újabb templomot építsenek. Végül úgy adta meg az engedélyt, hogy egy hónap alatt fel kellett húzni az épületet. És ezt vasból tudták csak megoldani.

A valóság sem rosszabb ennél. A bolgár kormány pályázatot hirdetett az építésre, amelyet az örmény Hovsep Aznavur nyert meg. Az ötszáz tonnás szerkezetet egy osztrák cég, az Rudolph Philip Waagner készítette el, az előre legyártott darabokat 1893 és 1896 között száz uszályon úsztatták le a Dunán és a Fekete-tengeren. Másfél évig tartott az összeszerelés. A templomot 1898-ban szentelték fel.

A 19. században amúgy divatjuk volt a vasból készült épületeknek, még templomokat is építettek vasból. Gustave Eiffel, az Eiffel-torony megalkotója maga is tervezett ilyen templomokat, amelyeket aztán Peruban és a Fülöp-szigeteken állítottak fel. Kevés maradt fenn ezek közül, a Szent István-templom az egyik.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok