Index Vakbarát Hírportál

A nő, aki simán megette a csernobili almákat

2016.04.26. 17:36

Van egy fiatal nő, aki a Youtube-on Bionerd23 becenéven fut, és nem mindennapi dolgokról tölt fel videókat: idejének jó részét a világ legismertebb nukleáris katasztrófájának kitelepített területén tölti. A nem Csernobilhoz köthető videó is arról szólnak, hogy a legtöbb ember által veszélyesnek tartott dolgokat művel, és azt magyarázza, hogy le kell győzni a félelmeinket. Pontos személyazonosságáról semmit sem tudunk, saját maga akarja, hogy becenevén ismerjék. 

És nemcsak videózza a környéket, az elhagyott épületeket, hanem egészen hajmeresztő dolgokat is művel, például csak a szórakozás kedvéért beinjekciózta magát radioaktív anyaggal, technéciummal, amit az orvosok egyébként nyomkövetésre használnak, így nem is veszélyes (megfelelő adagban), de azért mégsem átlagos szórakozás ilyennel lőni magunkat.

Ahogy a csernobili, sugárzási zónában lévő fákról almát enni sem megszokott, de ez már talán nem is épeszű dolog. Érdekes látni, hogy azért reflexből letörli, mielőtt beleharap. (Az alábbi videóban egy perctől.)

A biztosan nem normális kategóriába sorolhatjuk, hogy – a videói alapján legalábbis – puszta kézzel fog meg a reaktorból származó radioaktív darabokat. Egyik videójában pár kilométerre a reaktortól urándarabot talált a fűben, mellette pedig gamma-sugárzó hangyákat.

Saját bevallása szerint nem a radioaktivitástól, az esetleges ráktól fél, hanem a magára hagyott, omladozó épületektől és a veszett állatoktól. Bionerd23 2012 tavasza óta több mint 60 videót töltött fel csatornájára, amiben a radioaktív területre vezető útjait dokumentálta. Többször megmérte a különböző törmelékek, hulladékok radioaktivitását, ahogy a sajátját is, néhány videójának több százezres nézettsége van. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy teljesen legális a belépés a zónába, turistautakat is szerveznek oda. Bár Bionerd23 jóval mélyebbre megy, mint a legtöbben, ezt is megteheti. Úgy tűnik, mostanra elhagyta a zónát, utolsó videója legalábbis 2015 októberi.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok