Index Vakbarát Hírportál

Nem nő erősebben a szőr, ha sokat borotválkozunk

2016.05.18. 07:13

Amikor a fiúknak kinő az első pár szál bajusza-szakálla, szinte nincs olyan, akinek nem mondják el: borotváld majd sokat, akkor erősebb lesz. A lányok pedig rettegnek attól, hogy minden egyes szőreltávolítás után egyre nehezebb dolguk lesz, és előbb-utóbb igazi dzsungellel kell megküzdeniük, sokkal erősebb és sötétebb szőr nő vissza a leborotvált helyére.

Valójában ez egy mítosz: a szőr sem erősebb, sem sötétebb lesz nem attól, hogy gyakrabban borotválkozunk. Egyszerűen nincs tudományosan bizonyított összefüggés a kettő között. Amiért mégis sokan így érezhetik, az valójában két különböző dolog egybeesése: a borotválkozások ideje (főleg ha gyakran tesszük) egybeesik a tinik természetes hormonális változásaival, amikor kialakul a felnőtt szőrzetük. Viszont a testszőrzet mindenkinél más sebességgel és arányban nő.

Maga a vágás, borotválás alapján csak rövid ideig tűnhet úgy, hogy a szőr vastagabb: az emberi szőr olyan, mint egy dárda, a vége felé szűkül, ezért ha a végét levágjuk, a maradék szőr vastagabbnak tűnik. De ez sem változtat semmin azon, hogyan nő vissza a szőr, ugyanazt az alakot kapjuk vissza a végén. Ez alól kivétel lehet a nagyon erőteljes gyantázás, ami kitépi a szőrt, így a szőrtüszőket ismétlődő trauma éri, ami csökkenti a növekedést, de ugye ez sem sűrűbb növekedést jelent. 

Egyik láb volt a kontrollcsoport

1928-ban négy férfi megállapodott, hogy részt vesznek egy vizsgálatban: mindannyian leborotválták az arcuk egy részét, ugyanazzal a márkájú borotvaszappannal, friss pengékkel és ugyanolyan hőmérsékletű vízzel.  A leborotvált szőröket összegyűjtötték, és százat belőlük összehasonlítottak. Ebből egyértelműen kiderült, hogy nem nőttek vastagabbak, erősebbek.

Egy 1970-es tanulmány ugyanerre jutott: öt egészséges fehér, fiatal férfi több hónapon át hetente leborotválta az egyik lábát, míg a másikat meghagyták kontrollcsoportnak. A tanulmány végül nem talált semmilyen különbséget a lábszőr vastagságában, durvaságában vagy a növekedés ütemében. Viszont a borotválástól egyes szakértők szerint tényleg gyorsabban nőhet vissza a szőr – nem vastagabban.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok