Érintéssel öl baktériumokat a kabóca
Sok élőlény tud egyetlen érintéssel ölni, de ebben általában valamilyen méreganyag játszik szerepet, ami felszívódik az áldozatban, és annak szervezetében fejti ki a romboló hatását. A kabócánál egészen másról van szó. A rovar a szárnyain lévő nanoméretű struktúrával pusztítja el a baktériumokat.
Ausztrál és spanyol kutatók fedezték fel a kabócák szárnyán az ezernyi parányi oszlopból álló struktúrát, amely csapdába ejti és darabokra tépi szét a mikrobákat. Amikor baktériumok érintkeznek a kabóca szárnyával, először csak odatapadnak, és ahogy a tüskéken egyre lejjebb és lejjebb csúsznak, a sejtjeik szép lassan szétszakadnak (videó itt, szerzői jogi okokból nem beágyazható).
A kutatók mikrohullámú sütőben megfőztek baktériumokat, hogy különböző rugalmasságú sejtfallal meg tudják vizsgálni a kabócaszárnyak pusztító hatását. A ruganyosabb baktériumok könnyen szétszakadtak, mint a merevebbek.
A kabóca az első ismert élőlény, amely pusztán a fizikai kialakításával öl. A felfedezés segíthet olyan anyagok kialakításában, amely hasonló módon érnek el baktériumölő hatást, méreganyagok alkalmazása nélkül.
Ne maradjon le semmiről!