Index Vakbarát Hírportál

Érintéssel öl baktériumokat a kabóca

2016.07.16. 07:37

Sok élőlény tud egyetlen érintéssel ölni, de ebben általában valamilyen méreganyag játszik szerepet, ami felszívódik az áldozatban, és annak szervezetében fejti ki a romboló hatását. A kabócánál egészen másról van szó. A rovar a szárnyain lévő nanoméretű struktúrával pusztítja el a baktériumokat. 

Ausztrál és spanyol kutatók fedezték fel a kabócák szárnyán az ezernyi parányi oszlopból álló struktúrát, amely csapdába ejti és darabokra tépi szét a mikrobákat. Amikor baktériumok érintkeznek a kabóca szárnyával, először csak odatapadnak, és ahogy a tüskéken egyre lejjebb és lejjebb csúsznak, a sejtjeik szép lassan szétszakadnak (videó itt, szerzői jogi okokból nem beágyazható).

A kutatók mikrohullámú sütőben megfőztek baktériumokat, hogy különböző rugalmasságú sejtfallal meg tudják vizsgálni a kabócaszárnyak pusztító hatását. A ruganyosabb baktériumok könnyen szétszakadtak, mint a merevebbek.

A kabóca az első ismert élőlény, amely pusztán a fizikai kialakításával öl. A felfedezés segíthet olyan anyagok kialakításában, amely hasonló módon érnek el baktériumölő hatást, méreganyagok alkalmazása nélkül.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok