Index Vakbarát Hírportál

A középkorban a királynők közönség előtt szültek

2017.02.17. 07:12

A szülésnél privátabb és intimebb dolog nem nagyon van a világon, akadnak, akik még az apás szülés gondolatát is elvetik; legyen ott, akinek okvetlenül szükséges, az anya, meg a szülészorvos, esetleg egy nővér, mindenki más felesleges. Akik így gondolkodnak, azok örüljenek, hogy nem a 17. századi csúcsarisztokrácia női tagjainak születtek, náluk ugyanis évszázadokon át szokás volt közönség, akár több száz néző előtt világra hozni a trónörököst. Persze a látványosságon nem vehetett részt akárki, csak a királyi udvar legmagasabb rangú nemesei, és a különösen fontos vendégek.

A dolog főleg az angol és a francia királyi udvarban volt népszerű, a versailles-i palotában például máig külön nevezetesség a királynő hálószobája, ahol összesen 19 királyi utód született. Ez az egész palota egyik legnagyobb terme, éppen azért, hogy elférjen benne a nézősereg. És még így sem volt mindig elég nagy, szegény Marie Antoinette-et például majdnem összenyomta a közönség szülés közben. A korabeli feljegyzések szerint alig lehetett mozdulni a tömegben, forróság volt, elfogyott a levegő, és a nézők közül többen a szekrények tetejére másztak fel, hogy lássák a produkciót. Angliában a leghíresebb ilyen eset főszereplője Modénai Mária királynő volt, aki 200 néző előtt adott életet James Francis Edward Stuart walesi hercegnek 1688-ban.

De mi értelme volt ennek a bizarr szokásnak?

Ne maradjon le semmiről!

A közönség előtti szülés azért volt fontos, hogy így az egész királyi udvar megbizonyosodhasson arról, hogy valóban megszületett a trónörökös, és nincs semmi trükk, vagy gyerekelcserélős susmus a dologban. Az utódlás kérdése akkoriban mindennél fontosabb volt, így annak bizonyítása, hogy tényleg megszületett a királyi gyermek(és ami még fontosabb: hogy fiú!), a későbbi trónra lépés legitimációja szempontjából komoly jelentőséggel bírt. És ugye a DNS-tesztek előtti korban az ilyesmire az volt a legjobb bizonyíték, hogy egy csomó fontos ember ott volt, és a saját szemével látta.

A már említett Modénai Máriánál, akinek korábban több vetélése is volt, speciel ez sem akadályozta meg a pletykákat, hogy az utód nem is a királyi vérvonal örököse, és az egész terhesség szülésestül csak színjáték volt, hogy elcsalják az örökösödést.

A szokásból később annyi maradt meg, hogy a királyi család anyai örömök elé néző tagjai nem vonulnak kórházba szülni. Angliában például Vilmos herceg volt az első trónörökös, aki nem a Buckingham palotában, hanem egy kórház szülészetén jött a világra, 1982-ben.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok