Index Vakbarát Hírportál

A japánoknak külön szavuk van a nyilvános hányásra

2017.12.05. 18:18

George H.W. Bush 1992 elején Japánba utazott, hogy javítsa a két ország közötti viszonyt. Már a 12 napos látogatása vége felé járt, amikor január 8-án az akkori japán miniszterelnök, Mijazava Kiicsi otthonában egy vacsorára volt hivatalos.

Az akkor 67 éves amerikai elnök azonban rosszul lett, és a vacsorán Mijazava ölébe hányt, majd fejét a kollégája ölébe hajtva el is ájult, míg a First Lady és a titkosszolgálat emberei magához nem térítették. Pechére mindezt élőben közvetítette a tévé:

Az incidens végén Bush már a saját lábán távozik, sőt diadalittas ökölrázással jelezte, hogy felülkerekedett a rosszulléten, miközben japán kollégája meg is tapsolta. A fenti videón már nem látszik, de még egy amolyan politikusi látványkézfogás is belefért, mielőtt Busht elvitte a mentő. Másnap azt mondta, már a vacsora előtt is rosszul érezte magát, és meg is látogatta a mosdót, amivel akkor még azt hitte – mint aztán kiderült, rosszul –, hogy letudta a dolgot.

Ne maradjon le semmiről!

Mijazava egyébként nem sokkal korábban, 1991 decemberében kért bocsánatot az éppen ötven évvel azelőtti Pearl Harbor-i támadás miatt, amelyet Bush el is fogadott. Szinte napra pontosan egy hónappal később pedig Bush kért bocsánatot, amiért Mijazava ölébe hányt, ezzel feltehetően kvittek voltak.

Az elnök szerencsétlenül időzített, de ártalmatlannak bizonyuló rosszulléte az Egyesült Államokban és Japánban is hálás humorforrásnak bizonyult, utóbbi országban a miniszterelnök zakója mellett a szlengben is nyomott hagyott az eset: megszületett a Bushu-suru kifejezezés, amely szó szerint nagyjából annyit tesz, hogy "tolni egy Bush-t". ma már persze nem használják, bár az utóbbi években nem is érkezett hír az állami tévében élőben öklendező politikusról.

Mijazava egyébként 1991 és 1993 között vezette az országot, de pártja, a Liberális Demokrata Pártot érintő pénzügyi botrány miatt bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, és lemondásra kényszerült. Ez a szűk két éves hatalom Japánban még így is egészen szép teljesítménynek számít: a leköszönése óta eltelt 14 évben eddig 13 politikus ülhetett a miniszterelnöki székbe, közülük csak három volt hivatalban egy huzamban hosszabb ideig – egyikük az épp a közelmúltban újraválasztott Abe Sinzó. Mijazava 1999-tól még négy éven át volt pénzügyminiszter. 2007-ben, 87 évesen halt meg.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok