Egyetlen fától származik a világ makadámdió-termésének 70 százaléka
A világ makadámdió-termésének túlnyomó többsége egyetlen, 19. században elültetett fához vezethető vissza, ami elég rossz hír az egészséges és tápláló magvakat hozó növény jövője szempontjából.
Egy botanikai kutatásban DNS-mintákat vettek a Hawaii-szigeteken működő makadámdiófarmokon, ahol a világ termésének 70 százalékát állítják elő, és hasonló körültekintéssel mérték fel az örökzöld növény genetikai állományát az ausztráliai Queensland államban, ahonnan a makadámdió származik.
Ebből kiderült, hogy Hawaii fái mind ugyanattól az őstől származnak, a queenslandi Gympie kisvárosból,
vagyis az amerikai szigetcsoporton lévő fák vagy egyetlen, vagy legfeljebb néhány ugyanott élő egyed klónjai.
Történelmi feljegyzések is tanúsítják, hogy Robert Jordan és testvérei 1896-ban elültettek pár makadámdiót a Honolulu külvárosában lévő házuk hátsó kertjében. Később ezek biztosíthatták a fák oltásához az alapanyagot, és hiába van sok ezer fa a hawaii kertészetekben, nagyon kevés köztük a genetikai különbség.
Minél kevésbé változatos a genetikai háttér, annál nagyobb a kockÁzata annak, hogy egy betegség vagy a globális klímaváltozás elintézi a növény populációját.
A makadámdió őshazájában, Ausztráliában a vadon élő egyedek közt nagyobb a változatosság, tehát van lehetőség a genetikai készlet frissítésére. A négy, vadon élő makadámdió-fajtából azonban hármat a kihalás fenyeget, egy pedig veszélyeztetett.