Index Vakbarát Hírportál

Minden évben 30 milliárd méh utazik Kaliforniába, de nem önszántukból

GettyImages-1131666966
2020.02.17. 04:59

A méztermelő méhek remekül érzik magukat az amerikai Louisiana államban, ahol tengernyi virágos növényt találnak maguknak, hogy nektárt gyűjtsenek a mézhez – de minden tavasszal megjelennek emberek villástargoncákkal, hogy teherautókra pakolják fel a kaptáraikat, és elvigyék őket a napsütötte Kaliforniába. 

Bérbe adják őket az ottani gazdáknak.

Ha nem így lenne, akkor a nyugati államban nem teremne annyi mandula, áfonya és eper, ám ez csak az érem egyik oldala, a méhészek jövedelmének is tetemes hányadát teszi ki a bérbeporzás. Egyedül a mandulatermesztés több mint 5 milliárd dolláros üzlet Kaliforniában.

 Napnyugtakor kezdik a méhcsaládok összegyűjtését. Elképesztő mennyiségekről van szó. Egyetlen teherautón körülbelül 15 millió méh fér el, és összesen 30 milliárdot visznek Kaliforniába, szóval igen méretes konvojok indulnak útnak az Egyesült Államok minden területéről. A méhészek minden egyes megrendelésre több kaptárat előkészítenek, arra az esetre, ha az út során elpusztulna egy méhcsalád.

Az utazás Louisiana államból három napig tart, és nem lehet hosszabb időre megállni, nehogy a méhek el akarják hagyni a kaptáraikat. Aztán amikor megérkeznek, a méhek úgy várják már, hogy szabadulhassanak, hogy kirepülnek, és hatalmas fekete felhőbe tömörülnek.

Még csak azt sem lehet mondani, hogy hová fajult ez a modern világ, hogy már a méheket sem hagyják békén, mert a méhészek már az 1800-as években is bejárták az országot, csak akkoriban még lóháton vagy kocsin vitték a kaptáraikat.

Annyiban viszont valóban nem természetes a dolog, hogy Kaliforniában a mandula megnövekedett népszerűsége miatt megállás nélkül bővítették az ültetvényeket, és több fa lett, mint amennyit a helyi méhek képesek lennének beporozni. 1997-ben még alig több mint 200 ezer hektáron voltak mandulafák, húsz évvel később már 540 ezer hektáron. Természetesen ott is vannak méhek, félmillió kaptárnyi, de csupán a mandulák beporzásához 2 millió kaptárnyi méh szükséges,

ami az USA teljes méhállományának több mint kétharmada.   

A fentiek alapján érthető, hogy mitől olyan drága a laktózmentes és különösen finom mandulatej, a mandulaliszt és a többi csemege. Bármennyire kemény dolog a méhek ipari léptékű utaztatása, egy biztos: a fákat nem lehet a méhek közelébe vinni.

(Borítókép: Patrick Seeger/picture alliance via Getty Images)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok