Egy undorító ízű super-food
További Ma Is Tanultam Valamit cikkek
Edward Mellanby 1919-ben speciális táplálással angolkórt tudott előidézni 400 kutyakölyöknél, majd csukamájolaj segítségével sikeresen kezelte őket. Azt hitte, a történtekért a már ismert A-vitamin a felelős, de McCollum
1922-ben laboratóriumi körülmények között igazolta, hogy a kutyákat az angolkórból a D-vitamin gyógyította meg.
Az korabeli embereknek és tudósoknak jó ideig fogalmuk nem volt arról, miért és miben segít a "sárga olaj", csupán tették, amit hagyományuk őrzött. A norvég tengerpartok közelében az év meghatározott időszakában tömegesen jelentek meg a tőkehalak, melyeket a halásznépek nagy becsben tartottak. A kifogott halak máját hordókba rakták, melyekben a belsőség enyhe melegedés hatására sárga, olajszerű levet eresztett. A folyadékot számos betegség kezelésére és megelőzésére fogyasztották, például egyszerű náthára is kiváló orvosságnak bizonyult.
A boldog békeidőkben patikákban és egyes éttermekben volt kapható, majd a világháborúk során a katonák fogyasztották.
A kommunizmus országaként a különböző ízesítésű, borzalmas szagáról és olajos-konzerves kiszereléséről híres tőkehalmáj fogyasztását nagyon felpörgették; az akkori gyermekek számára csokoládés verzió volt a legfelkapottabb. 1974-ben az Orvostörténeti Levéltár feljegyzései szerint a csukamájolaj szerepét jelentősen felértékelték az akkori orvosok, egészségügyi szakemberek:
KIDERÜLT UGYANIS, HOGY A TŐKEHALMÁJ AZ EGYETLEN TERMÉSZETES TÁPLÁLÉK, MELY A D-VITAMIN MELLETT TOVÁBBI KÉT ESSZENCIÁLIS TÁPANYAGOT, A-VITAMINT ÉS OMEGA-3 ZSÍRSAVAKAT A SZERVEZET IGÉNYEIT TELJESEN KIELÉGÍTŐ MINŐSÉGBEN ÉS MENNYISÉGBEN TARTALMAZ.
Fotó: Matthew Horwood / Getty Images Hungary
A szocialista időszakban ez az álláspont szinte egészségpolitikai kérdéssé is avanzsálódott a kutatótársadalomban: “Szeretnénk felkelteni a szakmai közvélemény, de mindenekelőtt az egészségpolitika irányítóinak érdeklődését a csukamájolaj iránt, ami egyedülálló szerepet játszhat mind az egészségünk megőrzésében, mind a gyógyulási folyamatok elősegítésében...” A 2000-es évek elején újabb áttörés következett: szakemberek azt is beigazolódni látták, hogy a csukamájolaj hatásáért elsősorban a D-vitamin felelős, ami a csontanyagcserében játszott közismert hatásán túlmenően meghatározó módon részt vesz a sejtfunkciók szabályozásában is.
Tálcán kínált egészség
A tőkehalmáj egyik fontos tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz. Mivel a hormon számos folyamatot szabályoz és befolyásol, ismerkedjünk meg egyes élelmiszerek D-vitamin tartalmával, illetve a hiánynak kitett kockázati csoportokkal:
Kockázati csoportok | Ok |
Anyatej táplálás | Az anyatej nem tartalmaz elegendő D-vitamint (25NE/liter) |
50 év feletti életkor | Időskorban csökken a bőr D-vitamin-szintetizáló képessége |
Kevés napfény | Téli időszakban a test nagy részét ruhával fedjük, és kevesebb a napsütés is |
Sötétebb bőrszín | A melanintartalom fordítottan arányos a bőr D-vitamin-szintetizáló képességével |
Zsírfelszívódási zavarok | Máj- és epebetegségek, valamint a különböző bélgyulladások (pl. Crohn-betegség) esetén |
Elhízás | A bőr alatti zsír megköti a bőrben szintetizált D-vitamint |
D-vitaminban gazdag élelmiszerek | Mikrogram/100 g |
Tőkehalmáj | 333,0 |
Tojássárgája | 60,0 |
Hering, nyers 26,7 | 26,7 |
Tojás | 24,0 |
Borjú/marhamáj | 22,0 |
Lazac, nyers | 15 |
Annyira super-food, hogy csökkenti a felső légúti fertőzések kockázatát, reuma és egyéb ízületi betegség esetén fájdalomcsillapítóból kevesebb is elegendő. Emésztőrendszeri zavarok tüneteit is elviselhetőbbé teszi, orvosi beavatkozásokat egészít ki. A benne lévő omega-3 zsírsav támogatja a szervezet védekezőképességét. A tőkehalmáj tele van A-vitaminnal , ami csökkenti a stresszt. De még a szemben található ideghártya, a retina sem működne nélküle.
Együnk sokat belőle, egy kis citromolajjal talán még a szaga is elviselhető.
Borítókép: Tőkehalak száradnak az észak-norvégiai Storekorsnesben 2015. május 16-án. MTI Fotó: Varga György