1 Index - Tudomány - Akiktől a fehér cápák is rettegnek

Index Vakbarát Hírportál

Akiktől a fehér cápák is rettegnek

2020.09.19. 10:20 Módosítva: 2020.09.19. 22:27
A csúcsragadozók egy évre eltűnnek, ha felbukkan egy kardszárnyú delfin. A természetben szokatlan módon még vadászterületüket is megváltoztatják.

Közismert, hogy a nagy fehér cápák a tengerek csúcsragadozói, fókákat, delfineket bátran fogyasztanak. Egy új tanulmány szerint azonban 

a vizek valódi királyai a kardszárnyú delfinek (orkák). 

Salvador Jorgensen, a Monterey Bay Aquarium kutatója kollégájával hosszú ideje nagy fehér cápákkal foglalkozik. Az évek során arra lett figyelmes, hogy amint karszárnyú delfin érkezik a nagy fehér cápák életterületére, a cápák óriási iramban elmenekülnek és hónapokig nem térnek vissza.

Az érdekes jelenséget Jorgensen 2009-ben meg is örökítette: 17 nagy fehér cápát GPS-nyomkövetővel szerelt fel, majd Kaliforniában, a Southeast Farallon Island közelében szabadon engedte őket. Éppen fiatal fókákat kezdtek becserkészni a fehér ragadozók, amikor megjelent pár orka. Igaz, hogy nem maradtak sokáig, csak pár órát, de a cápák fejvesztve menekültek és hagyományos vadászati időszakukban, késő ősszel már vissza sem tértek. 

A kutató csapatával úgy döntött, megvizsgálja, vajon ez egy általános, vagy ritka jelenség?

2006 és 2013 között 165 nagy fehér cápát jelöltek meg és mozgásukat, valamint táplálkozási szokásaikat összevetették fókák, kisebb cápák és bálnák viselkedésével. Az eredmények igazolták: ha kardszárnyú delfin érkezik, a nagy fehér cápák messzire elmennek.

Mi lehet ennek az oka?

Etológusok és ökológusok egybehangzó véleménye szerint a félelem volt a mozgatórugó. Rendkívül ritkának tartják azt is, hogy emiatt látványosan megváltozzon a hagyományos vadászterület, ezért azt mondják, a cápák nem félnek, sokkal inkább rettegnek az orkáktól.

Ami nem is csoda, ugyanis pár hónapja Salvador Jorgensen kutatóegysége egy halott fehér cápát látott észlelt a partra vetve. Csak a közelébe érve látták, hogy a cápa egész teste szinte érintetlen,

A MÁJA VISZONT TELJES EGÉSZÉBEN HIÁNYZOTT.

 Az orka, a genetikai evolúciónak és ösztöneinek hála, a legvitamindúsabb, legzsírosabb belsőséget ette meg.

Együnk mi is belsőséget lehetőleg minél gyakrabban!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


  • Tippek
  • Hitelkártya

Rovatok