Index Vakbarát Hírportál

Régi képek kerültek fel a netre az ön utcájáról is

2016. július 11., hétfő 16:47

Nagyon fáintos dolog történt, és az már most biztos, hogy lelkes emberek órákat fognak eltölteni vele munka helyett, aztán megint: amíg önök aludtak vagy nyaraltak, sok százezer archív magyarországi kép került fel a netre. Ez mostantól mind ingyenesen böngészhető, nézegethető, sok közülük le is tölthető. Hajrá!

A legjobb, hogy térképen is lehet keresni, szóval tessék gyorsan lecsekkolni, hogy nézett ki a környék a hatvanas években, vagy milyen volt az utca, netán az utca helye a századfordulón. A Hungaricana oldal új Képcsarnoka az egyik legkomolyabb képi digitális gyűjtemény Magyarországról. Idáig többek között a képeslapgyűjtemény és a régi térképek tára volt a több hazai könyvtár és levéltár anyagait a netre teljes tartalommal feltevő Hungaricanán a csúcs, vagy az olyan kuriózumok, mint a fegyenctörzskönyv, benne a valamikori rabok listájával.

Amikor ezek felkerültek, azt mondtuk, eljött az amatőr történészek kánaánja, de ahhoz, hogy valaki teljesen magába feledkezve merüljön el az online múltban, most már az is elég, ha valakit egyszerűen csak érdekel kicsit a saját környéke. A hétvégén több százezernyi régi kép került fel ugyanis az oldalra. Legjobban a fővárosiak és a Budapest múltja iránt érdeklődők jártak, mert innen van a legtöbb új anyag.

Ilyenek:

Klösz György műhelyének több mint 2000 képe az 1875 és 1913 közötti időkből. Az ezeket tartalmazó 13 fényképalbum a Klösz György és Fia Grafikai Műintézet 1948-as államosítása után került levéltárba. A felvételek a 19. század végi főváros közterein kívül az 1896-os Millenniumi Kiállítást és Kossuth Lajos temetését is mutatják, de a korabeli Magyarország kastélyait is megörökítették.

arculata 2737 képen, a korabeli boltok kirakataival, reklámtáblákkal, utcai feliratokkal, hirdetőoszlopokkal és persze a legkülönfélébb járókelőkkel. A képek apropója egy városrendezési adatbázis volt: a Fővárosi Tanács elsősorban az I. és a XI. kerület főútvonalai épületeihez készített intézkedési tervet, úgyhogy a képek többsége is itt, Bel-és Dél-Budán született. Ez mondjuk pont a Belvárosban:

Ezek a képek ugyanúgy Budapest Főváros Levéltárának a fotógyűjteményéből származnak, mint

Mivel a könyvtár már száz éve szerzi be a fővárossal foglalkozó nyomdatermékeket, fényképeket és kéziratos munkákat, az eddig digitalizált 18 ezer kép műfaji szempontból vegyesebb anyag. Legtöbb a városábrázolás, az utca- és épületkép, de sok életkép, riportfelvétel és portré is van itt.

Még egyszer: az egyik legizgalmasabb, hogy a digitalizált fotók, egyebek térképen is kereshetők. Rá lehet keresni külön-külön is a gyűjteményekre, de itt egyben láthatja az összeset. Zoomoljon bele, és nézze meg, milyen fotók, régi térképek, képeslapok, esetleg történelmi festmények vannak a saját környékéről, gyerekkora helyszíneiről, a régi kocsmáról, amit már nem igazán tud felidézni.

ugyanis most már az ő teljes gyűjteményük is elérhető az oldalon – ami azért is szuper, mert ugyan az oldal keresőmezőjében idáig is be lehetett írni földrajzi neveket, most már a fotók böngészhetők térképen is. Lehet segíteni is a helyszínek azonosításában: ehhez csak regisztrálni kell, és utána lehet szerkeszteni a képek elhelyezését , segíthet megtalálni a képek pontos helyét – azért is lenne jó, ha ebben minél többen részt vennének, mert egyelőre azért vannak tévedések is a térképen, ez a böngészésnél elég hamar látszik.

A fényképeken kívül digitalizálták a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának 400 festményét is, méghozzá gigapixeles felbontásban.Itt például Budavár ostroma 1686-ban, tessék ránagyítani, mindjárt jobban látszódnak a süvítő bombák – más kérdés, hogy a háttérben magasodó pesti hegyek azért jelzik, hogy ez az olajfestmény azért nem a történelmi hűség miatt igazán érdekes elsősorban.

Rovatok