Index Vakbarát Hírportál

Einstein: Egy lyukas garast sem adnék Európa jövőjéért

2017. augusztus 25., péntek 14:02

Albert Einstein barátjának, Michele Bessónak írt levelét árverezték el Los Angelesben: új tulajdonosa 30 ezer dollárt (7,73 millió forintot) fizetett a kéziratért a Nate D. Sanders aukciósház csütörtök esti árverésén – írja az MTI. A vásárló kilétéről nem közöltek információt.

A németül írott levelet a postai bélyegző szerint 1938. október 11-én küldte el az ekkor már az Egyesült Államokban emigrációban élő fizikus a barátjának, a Bernben élő mérnöknek, Michele Bessónak.

Egy lyukas garast sem adnék Európa jövőjéért

– írta szűk egy évvel a második világháború kitörése előtt Einstein. A levélben többek között kritikát fogalmaz meg Neville Chamberlain brit miniszterelnökről, aki nem sokkal korábban aláírta a müncheni egyezményt Franciaországgal, Olaszországgal és a hitleri Németországgal. Az Ulmban született Einstein zsidóként a náci Németországból az Egyesült Államokba menekült 1933-ban. Több levelében kitért a Németországban uralkodó viszonyokra is.

Júniusban is elárverezték Einstein egy adag levelét, amelyeket David Bohm fizikusnak írt többek között a fizikáról, istenről és Izrael államról, 1951 és 1954 között. Azok a levelek 190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen.

Rovatok