Index Vakbarát Hírportál

Aszteroida tart a Föld felé

2009. február 9., hétfő 14:41 | aznap frissítve

Egy korábban ártalmatlannak tartott aszteroidáról kiderült, hogy elég nagy eséllyel eltalálja a Földet. Bár az űrbéli szikla csak 160 év múlva ér ide, a védekezésre sokkal kevesebb időnk maradt.

Tíz évvel ezelőtt fedezték fel az 1999 RQ36 aszteroidát, de senki sem aggódott miatta, mert az űrkutatók nem láttak esélyt arra, hogy a következő száz évben eltalálja a Földet. Általában ilyen időtávlatban figyelik az űrbéli veszélyforrásokat, írja a New Scientist. A legújabb számítások szerint azonban egy az ezernégyszázhoz a becsapódás esélye 2169 és 2199 között, jelentette be Andrea Milani, a pisai egyetem munkatársa.

Az 1999 RQ36 átmérője körülbelül 560 méter, tehát több mint kétszer nagyobb, mint a 2036-ban ideérkező Apophis. Az Apophis becsapódásának az esélye egy a negyvenötezerhez. Mindkét objektum elég nagy ahhoz, hogy óceánba csapódva pusztító szökőárakat okozzanak. Igaz, hogy az 1999 RQ36 csak a következő évszázadban várható, de sokkal kevesebb időnk van a becsapódás elhárítására. Az aszteroida a potenciálisan gyilkos eljövetele előtt utoljára 2060 és 2080 között közelíti meg a Földet.

A közelben elhaladó aszteroidák pályáját nagyban befolyásolja a Föld gravitációs ereje. A pálya elhajlása nagyban függ attól, hogy az objektum mennyire közelíti meg a bolygónkat. Egészen kicsiny közbeavatkozással jelentősen befolyásolható egy űrbéli objektum későbbi pályája: ha az 1999 RQ36-ot egy kilométerrel eltérítjük, akkor a következő évszázadra várt ütközés esélye nullára csökken.

Amennyiben semmit sem teszünk, az aszteroida visszatérése előtt nem lesz még egy lehetőségünk. Előfordulhat, hogy unokáink unokáinak már több tíz kilométerrel kell majd eltéríteniük az aszteroida pályáját, ami sokkal nehezebben megoldható, legalábbis a ma ismert technológiákkal.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a jövőben pontosabban kiszámolják az 1999 RQ36 pályáját, és kiderül, hogy nincs nagy veszély. Milani ennek ellenére úgy gondolja, hogy jobban kell figyelni a több mint száz év múlva várható eseményekre, mert lehetnek a mostanihoz hasonló esetek.

Rovatok