Index Vakbarát Hírportál

Válaszolt a parancsokra a Phobosz-Grunt

2011. november 24., csütörtök 09:25

Az Európai Űrügynökség megerősítette, hogy a Közép-európai idő szerint 21 óra 25 perc és 22 óra 11 perc között az ausztráliai Perth-ben lévő állomásának sikerült kapcsolatot létesítenie az orosz űrszondával.

A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal munkatársai már elemzik az Ausztráliából kapott információkat – mondta el Anna Vediscseva, a hivatal sajtófőnöke.  A Perthben lévő állomásnak akkor sikerült kapcsolatot teremtenie a Phobosz-Grunttal, amikor az a nap által megvilágított szakaszban volt.

Másodszor is sikerült

Csütörtök reggelre másodszor is sikerült kapcsolatot teremteni az űrszondával. Ekkor az ESA szakemberei olyan parancsokat küldtek, amelyek lehetővé tették, hogy válaszul telemetrikus (távoli mérést, vezérlést és adatgyűjtést lehetővé tevő) adatokat kapjanak. Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz munkatársaival együtt most a bolygóközi kutatásra szánt szonda további programját dolgozzák ki.

René Pischel, az ESA moszkvai irodájának képviselője megerősítette, hogy sikeres volt a kapcsolatfelvétel, de hozzátette, hogy a kapcsolat rövid ideig tartott, és csak valószínűsíteni lehet, hogy a Phobosz-Gruntról kapott információk tartalmaznak telemetrikus adatokat. Ezeket átadták az orosz szakembereknek, a vizsgálat eredményét a nap második felére lehet várni.

Régóta próbálkoznak

Orosz űrkutatási szakértők magyarázata szerint szerda éjjel az Európai Űrügynökség állomása még nem tudott telemetrikus adatokat kapni az űrszondáról, mert akkor a Phobosz-Gruntnak szánt parancsok átadására koncentráltak. Az utasítás azt célozta, hogy az űrszonda bekapcsolja a vivőfrekvenciát. „Kollégáink meg is lepődtek, és nagy örömmel tapasztalták, amikor a szonda válaszolt, és teljesítette a parancsot. A következő alkalommal a perth-i állomást már nemcsak adatátvitelre, hanem az információk vételére is ráhangolják, hogy telemetrikus információkat kapjanak az űrszondáról" – mondta az Interfax hírügynökségnek a szakember.

Már lemondtak róla

Az Európai Űrügynökség perth-i állomásának több hetes próbálkozás után most először sikerült kapcsolatot teremtenie a Phobosz-Grunt orosz űrszondával, amelyet november 9-én lőttek fel Bajkonurból, de ez az űrközpont nem tudta kapcsolat híján a Föld körüli pályáról a Mars holdja felé indítani az űreszközt.

Az orosz űrkutatási hivatal kedden közölte, hogy gyakorlatilag lemondott a hónap elején felbocsátott és a Föld körüli pályán ragadt Phobosz-Grunt Mars-szonda megmentéséről, most azonban feléledtek a remények a szonda megmentésére.

Rovatok