Index Vakbarát Hírportál

Mínusz 15 fokban startolt a Szojuz

2011. december 21., szerda 16:44

A Szojuz TMA-03M űrhajó szerdán délután útnak indult a bajkonuri űrrepülőtérről. A start idején mínusz 15 Celsius-fok volt a helyszínen, amit a fagyos szél miatt még hidegebbnek lehetett érezni.

Az űrhajó legénységének parancsnoka az orosz Oleg Kononyenko, a legénység további tagjai az amerikai Don Pettit és a holland Andre Kuipers. A trió pénteken éri el az űrállomást, ahol márciusig dolgoznak együtt három másik asztronautával.

Nyolc perccel a felszállás után a Szojuz Föld körüli pályára állt, majd megkezdte az automatikus megközelítést. A tervek szerint az új legénység 71 kísérletet fog elvégezni; többek között mintát vesznek az űrállomás felszínéről, mert a tudósok kíváncsiak, hogy megélnek-e rajta a mikroorganizmusok.

A következő hónapokban két Progressz típusú teherűrhajó is kapcsolódik az állomáshoz, később pedig az ATV automata európai űrhajó, illetve a személyzet nélkül repülő első magánűrhajó, a teherszállító amerikai Dragon is csatlakozik hozzájuk.

Jelenleg csak orosz űrjárművek tarják a kapcsolatot az állomással, de az augusztusban felrobbant Progressz megsemmisülésekor ez is veszélybe került. 1978 óta ez volt az első ilyen baleset. Az Egyesült Államok mintegy 50 millió dollárt fizet az orosz űrügynökségnek egy-egy amerikai utasért.

Rovatok