Index Vakbarát Hírportál

Ilyen volt a napfogyatkozás az űrből

2012. május 22., kedd 10:33

Hétfői cikkünkben azt mutattuk meg, mit láthattak azok, akik a Földről nézték a hétvégi gyűrűs napfogyatkozást, most pedig arról gyűjtöttünk képeket és videókat, mit láttak a Föld körüli pályán keringő műholdak, és persze az űrállomás személyzete.

Nézzen mozdulatlan fekete foltot!

A japán gyártású MTSAT (amúgy tesztelési céllal készített) képén az is jól látszik, valójában mekkora volt a Hold árnyéka a Föld teljes méretéhez képest.

Ugyanez egy másik kameraállásból: a Terra nevű, Föld-figyelő műhold látványos képén a Hold árnyéka a Csendes-óceán északi részén jár éppen.

A Hinode (korábban Solar-B) nevű, amerikai-japán-európai műhold különösen szerencsés helyzetben van, hiszen pályája majdnem megegyezik a terminátorral, vagyis a nappalt az éjszakától elválasztó vonallal, így szinte szünet nélkül figyelheti a napot. A nagyfelbontású kamera az alábbi képet rögzítette.

Nézzen mozgó fekete foltot!

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy eddig nem különösebben ismert műholdja például hat óra alatt négyszer is keresztülszáguldhatott a Nap elé beálló Hold árnyékán. A Proba–2 elnevezésű, kis méretű, 130 kilogrammos műhold nagyjából 700 kilométerrel a földfelszín felett repül, úgynevezett napszinkron pályán. Ennek lényege, hogy egy bizonyos földterület fölött mindig ugyanabban az időpontban repül el, így megfigyeléseit rendre azonos fény- és árnyékviszonyok között tudja elvégezni.

Mint azt a neve is sejteti, a Proba–2 elsősorban tesztelési célokat szolgál, fedélzetén három, az űrplazma tulajdonságait figyelő műszer mellett két olyan is található, amelynek feladata a Nap vizsgálata. Az alábbi felvétel is ezek egyikével készült, a time-lapse technikával összeállított videón 4 részleges napfogyatkozás is látható.

 
Lassan természetesnek vehető, hogy ha valami érdekesség történik az égen, arról a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő Don Pettit is közzétesz minimum egy rövid videót. Ezúttal sem kellett sokáig várnia azoknak, akiket érdekel, milyen lehet a napfogyatkozás 400 kilométer magasból. A felvételen az látszik, ahogy a Nap elé belépő Hold árnyéka égésnyomszerű fekete foltot varázsol a felhőtakaróra.

Rovatok