Index Vakbarát Hírportál

Olyan a szaga, mint egy vadiúj autónak

2012. május 26., szombat 14:45

Miután pénteken sikeresen csatlakozott a világ első magánűrhajója, a Dragon a Nemzetközi Űrállomáshoz, szombaton zökkenőmentesen ment az űrkapszula ajtajának kinyitása is – jelentették be Kennedy űrközpontban.

A dokkolási manőverek magyar idő szerint péntek dél körül kezdődtek a SpaceX magáncég Dragon űrkapszulája és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) között. A befogáshoz az űrállomás 17,7 méter hosszú Canadarm2 robotkarját használta Donald Pettit és André Kuipers asztronauta. A művelet két órát csúszott a tervezetthez képest.

A Spaceflight now percről-percre közvetítése szerint a Nemzetközi Űrállomás 31-es expediciójának csapata az előzetes terveknek megfelelően szombat reggel kiegyenlítette a nyomást az űrállomás Harmony modulja és az űrkapszula között, majd felnyitotta a Dragon fedélzeti nyílását. Ezt követően átszellőztették a kapszula belsejét.

A fedélzeti nyílás felnyitásának hivatalos időpontja reggel 5 óra 53 perc volt, az űrállomás ekkor 253 mérfölddel az Ausztrália és Új-Zéland közötti Tasman-tenger felett repült. Az űrhajósok biztonsági védőszemüveget, füldugót és maszkot viseltek a Dragonra való belépés során - ez egyébként minden hasonló műveletnél előírás.

„A kapszula raktere kábé akkora, mint egy platós teherautó hátulja, a szaga pedig olyan mint egy vadiúj autóé” – mondta Don Pettit, az űrállomás fedélzeti mérnöke.

Az ISS űrhajósai ezután hozzáláttak a rakomány átpakolásához, ami több órás feladat. A Dragon a tervek szerint az űrállomáson feleslegessé vált holmikkal megrakodva tér majd vissza a Földre. Ha a visszatérés is az eddigiekhez hasonlóan hibátlan lesz, akkor a SpaceX és tulajdonosa, Elon Musk felhőtlenül ünnepelhetik az űrtörténelmi sikert.

Rovatok