Index Vakbarát Hírportál

Lesz stabil adatkapcsolat az Curiosityvel

2012. július 25., szerda 10:54

Néhány napja még úgy tűnt, hogy órákig nélkülöznünk kell majd a Marson augusztus ötödikén landoló új jármű, a Curiosity földetérésének adatait, mert egy korábbi meghibásodás miatt az adatközvetítő szerepet eredetileg betöltő műhold, a Mars Odyssey letért eredeti pályájáról.

A NASA közlése szerint az automatikusan landoló Curiositynak nincs szüksége a már tíz éve a Mars körül keringő műhold segítségére, és a leszállás fontosabb, még a légkörben történő mozzanatairól még közvetlenül is tud adatot közvetíteni. Azonban a Mars és a Föld egymáshoz viszonyított pozíciója miatt a földi irányítóközpont nem lát rá közvetlenül a leszállás helyszínére, a Gale-kráterre: a Föld egyszerűen a látóhatár alá bukik, mire a kisbusz méretű hatkerekű labor eléri a Mars felszínét.

Az átjátszóállomásnak eredetileg kijelölt Mars Odyssey azonban július 11-én a magasságszabályozó műszer hibája miatt biztonsági módba kapcsolt, és a tervezettől eltérő pályára sodródott. Bár nem az Odyssey az egyetlen műhold, ami a Mars körül kering, csak ez felelt meg minden követelménynek. Az Nasa MRO-ja csak feldolgozás után tudná elküldeni az adatokat, az Európai Űrhivatal Mars Express nevű műholdja pedig ugyan megfigyeli a landolás elejét, az esemény végére már nem lát rá a leszállási zónára (ráadásul ennek is tárolnia kell az adatokat, mielőtt továbbítani tudná azokat).

Az egyetlen megoldás tehát az volt, ha a korábban már a Spirit és az Opportunity marsjárók, és a Phoenix nevű szonda adatközvetítésében is segédkező Odysseyt terelik vissza a megfelelő pályára, és egy hat másodperces hajtóműégetéssel ez most sikeresen meg is történt. A Nasa szakemberei hangsúlyozzák, hogy az Odysseyvel kapcsolatos műveletek nincsenek összefüggésben az új Mars-járó leszállásának sikerével, a javításra csak azért van szükség, hogy minél hamarabb kiderüljön, hogy sikerült minden idők legösszetettebb és leghajmeresztőbb bolygóközi landolása. A Curiosity a tervek szerint augusztus ötödikén, magyar idő szerint reggel fél nyolckor száll majd le, az első információk nagyjából 15 perccel ezt követően érkeznek majd meg.

Rovatok