Index Vakbarát Hírportál

Milyen a jó óvodaépület? Gödöllőn az esztétikumnak rendelték volna alá a praktikumot?

2010.10.18. 08:49

Zöld Óvoda fotó:godollo.huA régi vagy az új játszóterek-e a jobbak kérdésben már volt egy vita korábban is, de az óvodaépületekről még nem. Talán azért sem, mert egyértelműen jobbak az újak. Más kérdés, hogy talán lehetnének még jobbak. Valkár Éva, lakberendező ergonómiai szempontból nézte végig a nyáron átadott gödöllői Zöld Óvodát és írta meg véleményét. Finoman fogalmazva, nem volt tökéletesen elégedett az eredménnyel, pedig számomra - aki csak képekről ismerem az épületet - kifejezett szimpatikus az új környezet. Na de a szakértő figyelmeztetett is: " kívülről szuper, laikusként belülről is jól néz ki".

Zöld Óvoda fotó:godollo.hu Zöld Óvoda fotó:godollo.hu

 

 

Szülői szemmel, tervezői szemmel

 

Nemrégiben lehetőségem nyílt egy új óvodát megtekinteni. Nagy kíváncsisággal mentem el a bemutató-körbevezető sétára, de be kell vallanom, kettős érzéssel távoztam. Furcsa dolog volt tervezői és szülői szemmel bejárni ezt a - nem kevés pénzbe került, új létesítményt.

Igaz, az én gyermekeim már nagyok, de ha belegondolok, hogy esetleg unokáim járnának oda, nagyon nem örülnék. Hogy miért? Képzeljenek el egy kívülről csodás, modern formatervezésű csupa fa-csupa üveg épületet. És belül? Hát, az bizony vegyes! A foglalkoztató szobák galériásak, jó magas lépcsősorral felvezetve. A fenti szinten tartózkodó gondozónők nem láthatják, mi történik odalent. Vagy talán két óvónő fog vigyázni egy csoportra? A lépcsőmászás naponta néhány százszor nem fog problémát jelenteni számukra?

A foglalkoztató szobák hatalmas üvegfelülete a meleg nyári hónapokban elbírna némi árnyékolástechnikát.

Minden ergonómiai szempontnak ellentmond a közlekedő folyosókon található éles szekrénysarkakkal való találkozás, nem beszélve arról, hogy sok helyen a fűtőtest elé lettek állítva, közvetlenül.(Remélem, azóta ezen változtattak!)

A burkolat sérülékenységére felhívták figyelmünket, vajon hogy fogják annak állagát a használat során megőrizni? Vagy zokniban fog mindenki közlekedni a belső terekben?

A kb. 200 fő befogadására alkalmas intézmény 1000 fő feletti konyhával rendelkezik, vajon kiknek fognak napi szinten főzni benne? Ennek bekerülési költségét nem lehetett volna hasznosabban elkölteni?

Az udvar a létesítmény befogadóképességéhez képest messze alul méretezett: vagy libasorban fognak a csoportok körbejárni, és heti bontásban használni a játékszereket?

A hatalmas teraszok csodálatosak, felettük csupa-szín játékos sárkány-alakú izék lengedeznek: az egyre melegebb nyarakon hogyan fogják a csoportok használni ezt a kevés enyhülést nyújtó területet?

"Mindent az esztétikumnak!" Ez volt az érzésem a területet bejárva, de kicsit sok engedményt tettek a praktikum rovására. Csak az ott dolgozókat és az odajáró gyerekeket sajnálom, ennek levét ők fogják meginni.

Zöld Óvoda fotó:godollo.hu
Zöld Óvoda fotó:godollo.hu

 

Képek: godollo.hu. Sajnos belső térről csak egy fotót találtam.



Rovatok