Index Vakbarát Hírportál

Irodaház épül a Margit körúton? Úgy tűnt, a terveket elmosta a válság, de most megint reklámhálón hirdetik a kiadó irodákat

2012.08.20. 15:30

margitcorner[1].jpg

Fotó: biggeorges.hu

A Margit körút - mint minden valamire való belvárosi körút - sűrűn be van építve, de azért akadnak benne foghíjak. Például a Rómer Flóris utca sarkán. A foghíjak általában rondák és az utcáknak csak javára válik, ha helyre áll a zárt utcasor, de ez a foghíj történetesen kedves. Tele van fákkal, amelyek ráadásul zöld folyosót alkotnak a Mechwart liget felé:

B3KJ[1].jpeg

Fotó: Google Maps

A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a Norcon nem ilyen üdítő képe, ott ugyanis egy kora tavaszi felvétel (és tagelő polgártársaink munkássága) látható:

Na most erre a saroktelekre épül a Margit Corner (még több kép a fejlesztő honlapján). Látszik, hogy a tervező igyekezett megoldani a megoldhatatlan feladatot. "Kifordította" az udvart, hogy megmaradjon valami a terecskéből-parkocskából, ügyesen illesztette a toldást az  iskolaépülethez, sőt ha jól látom a látványterveken átjárót is hagynak a két szárny között. Hogy mennyivel magasodik a szomszédok fölé, azt nehéz megsaccolni, mert az egyrészt látványtervenként változó képet mutat, másrészt ilyen szűk utcánál az nagyban függ a szembeszomszédoktól is.

Ám hiába minden igyekezet, fák helyére csak úgy lehet építkezni, ha kivágják azokat. Már a látványterveken is kevés fa maradt, de azok is furán légiesen belemosódnak az irodaház falába. Alaprajzok híján az ember hajlamos azt hinni, hogy egy lehetetlen megoldást próbáltak modellezni: azok a fák valójában nem fognak ott elférni.

A Margit Corner tervét egyébként már 2007-ben belengették a sajtóban, olyan remek és óvatos mondatokkal, hogy mondjuk "a cég igyekszik gondot fordítani az építészeti megjelenés milyenségére is". Az átalakított négyszintes iskolaépülettel együtt 5000 négyzetméteres irodaházba 2009 első negyedévébe költöztek volna be a bérlők, de aztán jött a válság, és mint sok más projektet ezt is jegelték. Úgy tűnik, mostanáig. Mert Magdolna egy napokban készített képet küldött a telek tűzfaláról, ahová ismét kikerült a bérlőket csalogató látványterv:

Fwd: Margit Corner

Nem vagyok ellene a foghíjak beépítésének, nem vagyok ellene a régi és a modern elemek ötvözésének, sőt azt is meg tudom bocsátani, ha indokolt esetben fákat vágnak ki egy építkezésnél (és telepítenek újra máshol a törzsátmérőknek megfelelően!). De a Margit körúton?

Nem tudom, hogy áll most légszennyezettséggel az út, de jó másfél évtizede az évfolyamtársnőmék ott béreltek lakást. Gyakorlatilag folyamatosan mosták a függönyöket, mert egy-két hét alatt elszürkültek. Biztos, hogy tovább kell zárni a teret itt? Biztos, hogy ki kell vágni azokat a fákat?

http://www.biggeorges.hu/images/gallery/kulso/margitcorner.jpg



Rovatok