Index Vakbarát Hírportál

Fórumbejegyzések miatt változtatták meg a Kossuth tér terveit?

2014.01.10. 09:44

kossuth ter 0030 j[1]

Aki azt hiszi, hogy a fórumok ideje leáldozott az újabb közösségi oldalak megjelenésével, az nagyon téved. Ékes példája ennek a skyscrapercity.com, mely Budapesten is hosszú évek óta pörög. Ha valaki szeretné tudni mi épül, épült vagy épp nem épül a városba, az ide nézzen be. Én is több témát köszönhetek nekik. A legszebb benne, hogy olykor valóban befolyásolják a város alakulását. Ha annak idején például nem hívják fel a figyelmet a Hercegprímás utcai klasszicista homlokzat lerombolására, nem kap országos figyelmet az ügy, s talán nem figyelnek oda annyira a rekonstrukcióra

Most megint meghallgatásra talált egy kérésük: legalábbis úgy néz ki, nekik is köszönhető, hogy olyan felsővezeték-tartók lesznek a Kossuth téren, amilyenek.

Az eredeti látványtervekben ugyanis egy vaskos, "ipari dizájn" szerepelt. Ez látható a nyitóképen és alant is:

kossuth ter 0001[1]

 

Aztán amikor a terheléspróbára felállították az első darabot, kiderült, hogy élőben még ormótlanabb:

 

itzt[1].jpg

Fotó: Qtya - skyscrapercity.com

 

Bár az megosztotta a városvédő fórumozókat, hogy milyen lenne az ideális (letisztult, XXI. századi vagy cifrább, archaizáló), abban egyetértettek, hogy ez borzalmas. Úgy tűnt ezzel egyetértett Wachsler Tamás a Steindl Imre Program vezetője is, ugyanis ezt írta a fórumra az alábbi két képet mellékelve:

 

Önök kérték; így fognak kinézni a felsővezeték-tartó oszlopok. Színük, formájuk azonos a lámpaoszlopokéval.

74wt[1]

1vu5[1]

 

Persze naiv dolog lenne azt hinni, hogy csak néhány forumbejegyzés miatt változtatták meg a terveket. Sőt igazából ijesztő is lenne, ha kiemelt állami beruházásokban így születnének döntések. Ahogy pár bejegyzéssel lejjebb a programvezető írja is:

 

Nekem, nekünk sem tetszett az elkészült minta, és a fórumon olvasott megjegyzések megerősítettek abban, hogy ha lehet, inkább változtassuk meg. Megvizsgáltuk, lehet. Kell rajta dolgozni, de meg lehet oldani.
Hát így.

 

Az azonban kifejezetten szimpatikus, hogy az "underground" szakmai véleményekre is figyelnek. A civil blogok és fórumok ugyanis hihetetlen mennyiségű tudást, ötletet, tervet halmoznak fel, amit igazából bárki felhasználhatna - csak kevesen teszik. Örülök az ilyen kivételeknek.



Rovatok