Index Vakbarát Hírportál

Mi ez, egy középkori űrhajó? Nem, új földalatti kiállítóhely épül a Kossuth tér alatt

2014.04.21. 12:02

devil in the details

Amikor  a fenti kép elém ugrott a Flickr-en, hirtelen nem tudtam, hogy egy középkori várbörtönt vagy egy sci-fi film díszletét látom-e. Pedig egyik sem lett volna jó tipp. Ez egy új, hamarosan megnyíló kiállítótér Pesten. Egész pontosan a Kossuth tér alatt.

A Kossuth teret ugyan átadták márciusban, de azért még sok fejlesztés lesz rajta az elkövetkező hónapokban. Nem olyan átadásról és fejlesztésről van szó, mint a Várbazár esetében, amit félkész állapotban "adtak át", felavatták rajta az emléktáblát, aztán pár nap múlva bezárták, hogy tényleg befejezzék.

A tér teljesen használható most is, a felszínen csak a szobrok várják, hogy a helyükre kerülhessenek. A föld alatt azonban még van mit tenni. Nem csak a mélygarázs feletti látogatóközpontról van szó. Hanem az Országház egykori szellőző rendszerének járatairól is.

Vessük csak össze a fenti képet ezzel:

földalatti

Bár a párosítás csalóka, jól látszik, hogy ugyanaz a szerkezet szerepel mindkét képen. Igaz a fentin a déli, az alsón az északi kútház látszik, ezeken keresztül kapta a hűtést a Parlament épülete. Az egykori hűtőrendszer működéséről, megszűnésének okairól és a feltárásáról bővebben itt írtam.

A közeljövőben mindkét kútházban és a hozzájuk vezető alagútban kiállítótér lesz. A déliben (ahonnan a frissen készített, fura, kék fényű fotók is valók) az 56-os sortűz emlékére - nagyjából a géppisztollyal szétlőtt emlékmű alatt -, az északiban (amelyek a feltáráskor készült fotókon láthatók) a tervek szerint egy kőtár kap helyet.

Amíg meg nem nyílik, gyönyörködjünk az ott készült fotókban, melyek természetesen Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetőjének Flickr-oldaláról valók:

grimasz 

rotunda



Rovatok