Index Vakbarát Hírportál

Iszlám múzeum épül a New York-i Ikertornyok hűlt helyének tövében

120400212
2014.08.02. 10:54

A New York-i Saharif El-Gamal ingatlanguru cége 2010-ben kiverte a biztosítékot, amikor bejelentették, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadáskor megsemmisített Világkereskedelmi Központ közelében, a Ground Zero emlékműnél  építenének egy 15 emeletes –  ezer hívő  egyidejű imádkozására alkalmas – mecsetet és iszlám központot, mintegy 140 millió dolláros beruházásból.

Széleskörű közfelháborodás övezte a tervet és talán ezért állt el a telket birtokló, Dunald Trump babérjaira törő, 40 éves ingatlanbefektető.

Saharif El-Gamal Brooklynban született. Apai ágon egyiptomi muzulmán, míg édesanyja katolikus lengyel. Anyja halálát követően apjával Libériában és Egyiptomban is élt, majd amikor visszatért az USA-ba, fiatalon belecsapott a Nagy Alma ingatlanbiznisz-lecsójába és mint látható, nem holmiféle lepukkadt alagsori nyomortanyákkal gurigázik.

A legújabb, „szerényebb terv” egy három szintes Iszlám múzeum, ám egy imaterem ebben is lesz. A tervezéssel a Pritzker-díjas francia sztárépítészt Jean Nouvelt bízták meg, aki a képen látható párizsi Arab World Institute épületét is jegyzi (még több fotó róla itt).

A lokáció azonban ugyanaz. Kérdés, hogy ez a projekt vajon ugyanolyan viharos fogadtatásra talál-e, mint a négy évvel ezelőtti. Ti mit gondoltok róla?

[via architizer]



Rovatok