Index Vakbarát Hírportál

Magyar építész sikere a Barack Obama könyvtár tervpályázatán

2015.02.24. 12:43

Amerikában az elnökökről elnevezett könyvtáraknak olyan kultusza van, hogy az Hollywood révén az egész világon ismert. Gondoljunk csak az 1992-es Pusztító (Demolition Man) című sci-fire, amiben is a hibernálását követően, 2036-ban magához tért Silvester Stallonet felvilágosítja Sandra Bullock, hogy a Schwarzenegger Elnöki Könyvtárban olvasott róla.

Az Építészfórum számolt be róla, hogy egy magyar építész,

Palotai Dániel 3. helyezést és külön díjat kapott

a legfrisebb, e tárgyhoz kötődő szakmai pályázaton.

A Barack Hussein Obama Alapítvány által tavaly kiírt nyílt építészpályázat az USA 44. elnökének, a jelenleg is regnáló Obama elnök munkásságát végigkövető történeti-, politikai- és jogi gyűjtemény, könyvtár és múzeum mellett egy közösségi oktatási központot kíván létrehozni.

Több város és intézmény van versenyben az elnöki könyvtár és múzeum létesítésének jogáért. Olyan helyszínek, melyek jelentősek Obama életében és karrierjében.

Az utolsó körbe összesen négy helyszín: két chicagói, a New York-i Columbia Egyetem és a honulului Hawaii Egyetem jutott be, ezek közül választ az alapítvány, majd jelenti be a nyertes helyszínt márciusban az elnök neje, Michelle Obama.

Palotai Dániel az egyik chicagói projektre pályázott és ért el remek helyezést. Obama ugyanis a chichagói jogi egyetemen tanított és politikai karrierje is a középnyugati metropoliszban kezdődött.

Palotai egy több kockából összeálló kubusban, Rubik-kockaszerűen összeállva olyan flexibilis teret tervezne a Chicago folyó partjára, amelyben a különböző funkciók egy-egy kockányi egységbe költözhetnek, az egységek pedig tetszőlegesen egymásba nyithatóak, vagy elzárhatóak egymástól.

Palotainak gratulálunk, további képek és részletek az Építészfórumon.



Rovatok