Index Vakbarát Hírportál

Uralkodók parádéztak rajta egykor, ma tele van bezárt üzlettel

Tovább az elhagyott utcák nyomában: Bajcsy-Zsilinszky Endre út

2016.09.22. 13:14

Nemrég a józsefvárosi csirkekorzó sorsát sirattuk, most márványasztalos nagykávéházak, vaspályán robogó villamosok, családi ezüst mellé dukáló legfinomabb porcelánkészletek nyomában jártunk. De dámák, zsurnaliszták és bankfiúk helyett kisebb-nagyobb ázsiai és magyar éttermek sorát, nagy forgalmú utat és üres üzleteket találtunk Terézváros és Lipótváros határán, a Bajcsy-Zsilinszky Endre úton. Lehet, hogy minden máshogy alakul, ha a walesi herceg annak idején betér Schön bácsihoz, és nem áll ellen a nemzeti hölgybanda bájainak?

Váci útból Váci boulevard

A kiegyezés utáni városrendezés elérte a Sugárút és a Nagykörút vonzáskörzetébe eső Váci utat is. Az 1870-es évek elején aszfaltburkolatot kapott a Váci útnak ez a Belváros felé eső része (amit egy időben Váci körútnak, meg Vilmos császár útnak is hívtak), és ahogy lenni szokott: „az oldalt fekvő, süllyedt házak kapui és ablakainak fele az új burkolás alá estek és igen ronda látványt mutatnak, de csak ideiglenesen, mert e félig betemetett házakat a tulajdonosok kényszerülnek lebontani” – írta a Fővárosi Lapok 1872-ben.

És ha a kis zegzugos terézvárosi utcák tele voltak kávéházakkal, akkor pont a nyílegyenes Váci körútra ne jutott volna belőlük? Ott volt a Merkur, a Monopol, a Piccolo, az Europa és a két leghíresebb: a Schön-féle Nemzeti a Nagymező és a Seemann az Alkotmány utca sarkán.

Krúdy szerint a szívélyes, semmi esetre sem kávéból növesztett potrohán aranyláncot viselő Schön bácsi hajnalonta

olyan nyájasan kínálgatta különböző finom hajnali eledelekkel a hírlapírókat, mintha valamennyi párnak apósa lett volna.

A családias érzést fokozták a nemzeti hölgyzenekar délutáni és esti hangversenyei, Adler Justi és Felejti-Feledi Boriska kisasszonyok vezetésével. „Ez a pikáns zenekar volt a jazz-band őse Pesten és Schön bácsi kávéházából a zenekari hölgyek csak akkor maradtak el, ha oltár elé vezette őket valamely zenekedvelő vendég.”

Talán nem kellett volna a 20. századig várni egy jó kis brit trónlemondási botránnyal, ha az 1880-as években Edward walesi herceg (a későbbi hetedik ilyen nevű uralkodó a trónon) megáll a Nemzeti Kávéház előtt. Krúdy sem tudta, hogy az „utolsó igazi szívhódító” kihez sietett fiakerén annyira a Váci körúton, hogy sem a fokhagymás, omlós libapecsenye illata, sem a kávéház elé vezényelt nőzenekar nem késztette megállásra: „Kivitték a nagydobot, a cintányérokat, a bőgőt, hegedűket, csak a mindenható zongora kiviteléhez nem volt elég idő. A hölgyzenekar tagjai felállottak az utcán és a prímásnő, bizonyos Felejti Boriska a Rákóczi-indulót vezényelte a bandájának.” Talán ez a kudarc vezetett ahhoz, hogy Schön bácsi az 1890-es években vendéglátóipari egységét „szolid nappali kávéházzá” alakította és legfőbb csábja eztán „a legújabb amerikai rendszerű tekeasztalok,” kitűnő kávéházi italok, bel- és külföldi hírlapok és a figyelmes kiszolgálás voltak. 

Az Alkotmány utca sarkán lévő Seemann kávéház a Váci úton született, a Váci körúton éldegélt és a Bajcsy-Zsilinszky úton zárta be kapuit. Már írtunk róla, hogy valaha a cukrászdák és a kávéházak voltak a legfehérebb randevúhelyek – hát itt egy újabb nyom a századelős ismerkedéstörténethez, amikor a tükrök játsszák a főszerepet:

Seemann kávéházban a tükörből hódoló tekintetemet fogadó úrhölgyet, kinek figyelmét e lapra fölhívtam, kérem, adjon alkalmat a megismerkedésre „Három csillag" jelige alatt.

(Budapesti Hirlap, 1915)

Aztán az első világháború sok kávéház és vendéglő végét jelentette erre is. 1921-ben írta a Világ, hogy „a Váci körút, a Lipótváros kávéházai egymásután csuktak be és lassanként valóra valósult az a tréfa, hogy a kávéházakat feleszik a bankfiókok.” Bankfiók most is van, kávéház helyett csak kávézók, de legfőképp ázsiai éttermek és boltok.

Régi és réginek tűnő boltok, túlélők és elbukók

A Bajcsy-Zsilinszky út legpatinásabb üzlete az 1880-as évek óta a 23. szám alatt működő Haas & Czjzek porcelán- és kristályáruház. Volt. Mert néhány éve csődbe ment. A névadó belga Haas György és a cseh Czjzek B. János üveggyárosok a csehországi Schlaggenwaldból hozták értékes és kifinomult árujukat, és Monarchia- és világszerte ezzel terítettek a nagypolgárok, a világhotelek és a nagy személyszállító hajók damasztabroszain. A bolt a budapesti telefonkönyv szerint a második világháború után újranyitott és 1950-ben még működött, de nekünk egyelőre rejtély, mi történt vele az 1990-ig tartó időszakban és pontosan mikor nyitották újra.

A csúcsminőség azonban továbbra sem távozott a Bajcsy-Zsilinszky út 23-ból, csak átalakult: 12 éve működik itt a Kis Brammer nevű nemeskelmebolt, mely az egykori Petőfi Sándor utcai legendás Brammer Ödön-féle kelmebolt hagyományait folytatja, vagyis „a nemzetközi textilipar remekeit tartja, s abból is színenként, mintákként csupán 6-6 métert, így az azonos körökben mozgó vásárlói nem találkozhatnak szembe saját ruhadarabjaikkal.”

A Bajcsyn megállapíthatóan nagy az egy kilométerre eső térképszaküzletek száma. A régebbi a Kartográfiai Vállalat Földgömb- és Térképboltja, klassz földgömbös neoncégérével a 37-es szám alatt. A konkurencia újabb: a Térképkirály a 21-ben.

Nekem két távoli, személyes boltélményem van a Bajcsyról. 2000 táján egyetemistaként sokszor jártunk a Poszterházban, ahol szuper csomagolópapírokat lehetett kapni (testvére, a Deák téri Képesbolt még életben van, vajon most is kicsi, szívecskés zacskóba csomagolják a képeslapokat?). Most kiderült, hogy a Poszterház már a nyolcvanas években itt volt a 62-ben. Lehet, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek mai szemmel nézve érthetetlen őrülete, a tájképmintás posztertapéta hívta életre a boltot is? Kicsi megtámogatták azért akkoriban „a poszterek esztétikusabb felhasználását” egy kis bolti szaktanácsadással.  Másik helyi kedvencem is papíralapú volt: a Toldi mozi mellett ma is működő Nyugat antikvárium, ahol filmek előtt sokszor böngésztünk a könyvek között.

City, Úttörő, Toldi – egy jeggyel három moziba 

A mozi 1932-es megnyitása óta szintén átélt pár átnevezést, de még mindig ez az egyik budapesti, életben tartott művészmozi. A környéken „széles körzetben” nem volt egyetlen filmszínház sem, amikor az Elveszett ember című UFA-filmmel megnyitották. A háború alatt bombatalálat érte, 1946-ra állították helyre. 1950-ben Úttörő Filmszínház lett belőle, az úttörőbirodalom része, ahol a filmek nemcsak szórakoztatták a piros nyakkendősöket, hanem kulturális és ideológiai fejlődésükről is gondoskodtak.

A Nagy Szocialista Névváltoztatási Hullám (NSzNH) a mozikat 1951-ben érte el, ekkor lett az Úttörőből Toldi (a Bodográfból Haladás, a Phőnixből Rákóczi, a Pátriából Csokonai, az Admirálból Bem).

A fotográfusok is szerették a Bajcsyt

Az 1880-as évektől a Váci körút 14-ben volt Mai Manó és Társa fényképészeti műterme, az egyik, mert 1894-től többemeletes műterme volt a Nagymező utca 20-ban is.  Aztán 1918 és 1928 között ugyanebben az épületben volt a saját korában ugyanolyan híres és divatos Angelo műterme, ahol az arisztokrácia és a pesti társaság előkelőségei vétették le magukat: „Hetenként kétszer, háromszor, ahány premiér van, a Vilmos császár út járókelői csodálkozó és vágyó pillantásokat vetnek fel Angelo műtermének hatalmas üvegfalára, amely mögött tündéreknek öltözött hölgyek előtt bókolnak, festői pózban, kosztümös gavallérok. Amikor Angelonál fotografálás van, megakad a forgalom a Vilmos császár úton” – tudósított a Színházi Élet.

Életuntak penziója

A Windsor Pensio 1933 és 1944 között működött a Vilmos császár út 7-ben. A 32 szobás szállót özv. Kövér Károlyné vezette. A lapokba egyrészt fizetett hirdetések révén került, másrészt többször kapott kissé morbid reklámot: szállóvendégei ugyanis rendszeresen lettek öngyilkosok.

Zeiss Jánosné, 30 éves magyar származású bécsi, rokonlátogatóba érkezett asszony megmérgezte magát. Vagy ott volt Yawtshik Róbert, egy londoni bőrgyáros 22 éves fia, akit a ruhásszekrényben találtak meg: egy revütáncosnő miatt akasztotta fel magát nyakkendőjével egy fogasra.

Tény, hogy a walesi herceggel kezdődő brit átok tovább folytatódott a Bajcsyn.

A legfényesebb keresztelő

Alighogy kitört az első világháború, Budapest nem késett kimutatni lelkesedését és elkötelezettségét: a Nagy Első Világháborús Névváltoztatási Hullám (NEVNH) során a Váci körutat Vilmos császár útnak, a Nyugati Pályaudvar előtti teret pedig Berlini térnek nevezték el. 1914 októberében, az utcakeresztelő napján „szokatlan fényességben fürdött a Váci körút,” ami csak lehetett, világított, hogy olvashatóak legyenek az új utcanévtáblák. Bárczy István automobiljáról megtartott beszédben a NEVNH-ot Vilmos császár nagy egyénisége előtti hódolattal magyarázta. A zászlódíszbe öltözött házak, paloták feliratokkal, az ünneplő tömeg szavakkal éltette II. Vilmost, Ferenc Józsefet és a háborút.

A következő, ezidáig utolsó keresztelő 1945-ben volt, akkor lett Bajcsy-Zsilinszky Endre út.

Ne maradjon le semmiről!

Mai sétánkat ezzel befejeztük. Láttunk sok működő, túlélő kisüzletet, kalapszalont, cipőboltot, design lámpaboltot, a nagyok közül van itt drogéria, ahol érzem, hogy fontos vagyok és az a négybetűs üzlet, ahol a minőség olcsóbb. Nem lehet utca turkáló nélkül, ez is pipa. A Bazilika közelségében nyilván menő éttermek is életben tudnak maradni. A Baross utcához képest pozitívum, hogy nem kell szemétben gázolni vagy jattolni az utca népével, de tény, hogy rengeteg az üres és elhagyott üzlethelyiség.

Kérdés, hogy feltámadhat-e újra a Bajcsy. Vajon jó hatással lehet-e rá Lipótváros vagy épp az Andrássy? És ha igen, akkor miknek kellene az üzlethelyiségekbe költözniük, hogy ne csak teleplakátolt kirakatok nézzenek a járdákra? 

SZERINTETEK MI KÖLTÖZZÖN AZ ÜRESEN ÁLLÓ BOLTHELYISÉGEKBE?

  • 831
    Legyenek megint kávéházak
  • 292
    Itt is lehetnének olyan jó éttermek, mint Lipótvárosban
  • 121
    Térjenek vissza a különleges papírboltok
  • 106
    Itt a Bazilika, gondolhatnánk a vallási turizmusra
  • 104
    Valami egészen más: kommentbe vele!
  • 92
    Divat: ruha, ékszer, miegymás
  • 41
    Könyvesbolt
Üzletet ide
A Te környékedről milyen üzlet hiányzik? Szavazz a www.uzletetide.hu weboldalon! A K&H: üzletet ide! programjában most jelölheted, hogy hol és milyen üzletet hiányolsz, és szavazhatsz mások ötleteire is. Így az üzletnyitást tervező vállalkozások is látják, mire van igény egy adott környéken. (x)


Rovatok