Index Vakbarát Hírportál

Kiss László, mondjál le!

2016. április 6., szerda 14:14

Az úszóedzők megvédték Kiss Lászlót, akiről kiderült: 1961-ben csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt három év börtönbüntetésre ítélték, de ebből csak húsz hónapot kellett letöltenie. Az úszóedzők azt írják: „Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszó életben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született.”

Én csak egy drukker vagyok, aki a nyolcvanas évek közepe óta naponta vesz Nemzeti Sportot, nézek minden olimpiát, vébét, Eb-t, de ezt speciel nem tudtam Kiss Lászlóról. Annyit tudtam Kiss Lászlóról, hogy 1940-ben született, a római olimpián 200 pillangón indult, edzői pályafutását a Budai Spartacusnál kezdte, szakedzői diplomát szerzett, dolgozott az öttusa-válogatott mellett, mesteredzői címet kapott, olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat nevelt, szövetségi kapitány lett, elnevezték róla a százhalombattai uszodát.

Azt viszont nem tudtam Kiss Lászlóról – szemben az úszóedző urakkal –, hogy  1961. július 2-án Kiss László két társával megismerkedett Zsuzsannával, két nappal később pedig ők hárman egyikőjük lakásában az ágyra lökték Zsuzsannát, Kiss László lefogta Zsuzsanna kezét, befogta a száját, hogy barátja zavartalanul tudjon közösülni Zsuzsannával, közben Zsuzsanna teste elernyedt, Kiss László már így közösült vele. Amikor Zsuzsanna feleszmélt, Kiss László és barátja idegcsillapítót adott neki. 

Volt egy Schmitt Pál nevű ember, akiről szintén évtizedek múlva derült ki, hogy doktori disszertációjának jelentős részét másolta. Nem erőszakoskodott, nem fogta le senki kezét, nem fogta be senki száját, nem erőszakolt meg senkit, pusztán fogott egy kész disszertációt, kirakta maga elé, befűzte az írógépbe a papírt, és szépen, komótosan másolni kezdte az ott fellelhető betűket. Az ország felháborodott, és még a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz sem tudta és nem is akarta őt megmenteni. Le kellett mondania egy olyan állásról, aminél nincs tekintélyesebb a mai Magyarországon. 

Kiss Lászlónál is ez a minimum. Hogy ez hány magyar olimpiai aranyérembe kerül Rióban, az teljesen mindegy. 

Talán más lett volna a helyzet, ha annak idején a közvélemény orrára kötik: figyeljetek, emberek, van itt egy nagyon tehetséges edző, Kiss Lászlónak hívják, olvassátok el, miért ítélték el korábban, tudjuk, ciki, hogy egy szexuális erőszaktevőre bízzuk a gyerekeiteket, de ha nem gáz, akkor lécci, lécci. De még ez sem történt meg, csak az uszodai pusmogás és az állandó zsarolhatóság lehetősége.  Pont, mint egy rossz diktatúrában.  A több évtizedes elhallgatás egyik következménye az, hogy jóval könnyebben maradnak ilyen vagy kisebb súlyú ügyek titokban, mert az áldozatok nem mernek szólni. Hiszen mit látnak? Laci bácsiról uszodát neveznek el Százhalombattán. 

És ha Kiss László lemondott végre – Schmittnél is csak pár napnak kellett eltelnie –, akkor arra kérem az úszóedzőket, sportújságírókat, szövetségi embereket, egykori szülőket, barátokat, barátnőket, hogy ugyan mondják már el, hogy kiről milyen nyílt titkokat tudnak még. Biztos van itt még egy-két úszópapa, akiknek legalább utólag jó lenne tisztába kerülni a viselt dolgaival.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok