Index Vakbarát Hírportál

Durván ferdíti a képi valóságot az állami propagandasajtó

2018. március 1., csütörtök 14:41

Arról írt ma az Origo, hogy Angela Merkel elismerte: vannak no-go zónák Németországban, ahol a menekülthelyzet olyan súlyos, hogy az utcán migránshordák vették át a hatalmat. Riasztó a helyzet, az államhatalom tehetetlen, de politikai okok miatt ezt nem hozták eddig nyilvánosságra.

Angela Merkel nem fogalmazott ennyire durván, itt van például a Washington Post tényszerű beszámolója ugyanerről a hírről, de a német Kancellár valóban azt mondta, hogy vannak no-go zónák Németországban, ahová senki sem szeretne bemenni.

De, hogy néz ki egy no-go zóna? Senki sem tudja. Angela Merkel sem nevezett meg ilyen helyeket. A hírt lehozó lapok közül még az általában elég kattintásvadász megoldásokkal dolgozó brit bulvárlapok, mint a Daily Mail is nagyon óvatosan álltak ehhez a kérdéshez, és hátulról mutatott német rendőrökkel illusztrálták a hírt. Így tett egy másik brit lap, az Express is. A legtöbb hírügynökség viszont egyszerűen kép nélkül vagy Merkel arcával hozta a hírt, mint illusztráció.

Az Origo viszont alaposan felhabosította a bejelentést. Náluk az utcákat uraló líbiai bandákról is olvashatunk, akik százas seregekkel csapnak össze, ha kell, és rettegésben tartják a helyi rendőröket, bárhol is legyenek. Ha elkezdjük ezeket az állításokat google-ből ellenőrizni, általában radikális szélsőjobboldali blogokra, mozgalmakra találunk, ahol egymást körbehivatkozva terjednek ezek a hírek. Az egyetlen közös bennük, hogy sehol nincsen egyetlen fotó sem ilyen összecsapásokról vagy helyekről. Ez 2018-ban, amikor mindenkinek a zsebében van egy kamerás mobil, amivel leleplezhetne egy ilyen helyet, minimum gyanús. Nem lenne célom ezeknek a híreknek igazságtartalmát felkutatni, nézzük inkább csak az Origo cikkében szereplő képeket:

Az első kép, és a hozzá tartozó leírás:

Több németországi városban már migránsok uralkodnak az utcákon.

Az olasz székhelyű nurphoto hírügynökség fotója valójában Párizsban készült, amikor a Fleury-Merogis börtön személyzete demonstrációba kezdett az intézmény előtt január 18-án. Semmi köze a német migránshelyzethez.

Menjünk tovább.

A második kép:

Több német városban elképesztő állapotok uralkodnak

Árulkodó jel volt a kép hátterében a letámasztott párizsi közbringa, ezért rákérdeztem a fotósnál. Megkerestem Benjamin Filarskit, aki azt mondta, hogy

a képe Párizsban készült egy februári havazás után, semmi köze a német migránshelyzethez.

Görgessünk tovább.

A harmadik kép:

Egyre több a no-go zóna Európában a nagyvárosokban

- írták az 'I love Isis' feliratú kép alá ismeretlenek. Tényleg ismeretlenek: a képen látható Fülöp-szigeteki graffitiről épp úgy nem tudjuk, ki rajzolta, vagy miért, mint ahogy az Origo is szerző nélküli cikkben mesél a német no-go zónákról.

Nehéz ezt megmagyarázni. El lehetne intézni annyival, hogy *fake news* álhír, kamuhír, de azért, ez a cikk mégis csak az Origo.hu-n jelent meg, nem egy orosz titkosszolgálat által gründolt, szélsőjobboldali, mindenegybenblog-szerű propagandaoldalon. A módszerek viszont ugyanazok.

Az origo képszerkesztői (vagy szerkesztői? az origó munkatársai egyáltalán?) szándékos manipulációra használtak fel hírfotókat, amik köszönő viszonyban sincsenek a cikkben leírt jelenséggel, de még az országgal sem, amiről a cikk szól. Vagy úgy általában a valósággal.

Nem lehet ezt annyival lerázni, hogy a képek pusztán illusztrációk, mint például a brit bulvárlapok rendőrös képei, mert nem erről van szó. Ezeknek a képeknek az egyetlen célja, hogy félelemkeltő körítést nyújtsanak a témához. Tájékoztatásra teljesen alkalmatlanok ebben a formában. Vagy bármilyen formában.

Amit látunk az nettó propaganda. Csak ismételni tudnám magam, ismerjük fel, amikor manipulálnak minket.

(A borítókép hátterében és a címlapon szereplő illusztrációban szintén francia börtönőrök vannak, egy korábbi demonstrációjukon)

Letekert idáig? Itt a ráadás.

A cikk megjelenése után kaptam egy tippet, hogy épp van egy másik hír is az Origo címlapján, amiben arról mesélnek, hogy: "a metróban szemérmetlenül vizelő migráns fényképe sokkolja egész Párizst."

A cikkben lévő képen tényleg egy férfi vizel a metróban, de a kép legalább három éves, és semmi köze a francia fővároshoz. 

Rovatok