Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bár királlyá választották, a fejére sosem került a korona Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek. A kezére viszont igen, épp 400 éve, amikor egy időre elfoglalta Pozsonyt, amikor a harmincéves háborút kihasználva szövetkezett a cseh protestánsokkal a Habsburgok ellen. A szent koronát akkor épp Pozsonyban őrizték – értelemszerűen a török hódoltság idején felszabdalt országban, a 16-17. században a korona elég sokat vándorolt, megjárta Kolozsvárt, a Felvidéket és a bécsi Hofburgot is – így amikor a frissen királlyá koronázott II. Ferdinánddal szemben Bethlen látványosan nyomult előre, megszerezte a koronát is, 1619 október 15-én. A harci helyzet miatt vissza kellett vonulnia, de a koronát érthető okokból magával vitte a protestáns fejedelem. A besztercebányai országgyűlés a következő évben királlyá választotta, de ez inkább csak arra szolgált, hogy a koronával együtt legyen miről lemondania a Habsburgokkal való alkudozásban. Megérte, német-római birodalmi hercegi címet kapott érte és két sziléziai hercegséget, meg hét tiszai vármegyét. A koronát 1622-ben adta vissza a Habsburgoknak.

 • Dél-Korea mesterlövészeket vezényelt és az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónába, ahol éjjellátóval felszerelt drónok segítségével próbálják megállítani az északról – állítólagosan – délre küldött, afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat.

  A vádászokkal is megtámogatott egységek elsősorban Szöul és Incshon térségében lövik majd ki az állatokat, itt ugyanis már találtak öt elhullott, sertéspestissel fertőzött vaddisznót. Az állatokat megtámadó fertőzés ellen nincs ellenszer, és bár emberre nem fertőz, de hatalmas károkat tud okozni az állományban – ezt próbálják megelőzni, miután az északi határhoz közel található sertéstelepeken szeptember közepe óta jelentenek a fertőzésről.

  via The Telegraph

 • A keddi Bors azt írja, hogy egymillió forintot adtak egy képeslapért, amit Ady Endre küldött öccsének 1910-ben, Párizsból, ahol éppen hármasban élt Lédával, és a férjével, Diósy Ödönnel, és ilyesmiket ír, hogy

  "Diósyéknál – mint írtam – nagy bajok vannak. Én is fenerosszul vagyok."

  Chovanecz Balázs az árverést szervező antikvarium.hu-tól azt mondta a Borsnak, hogy az 1 millió forintos ár nagyon ritka, ennyi pénzért olyan képeslapok szoktak elkelni, amiken vers is van, és most kicsit értetlenül állnak az érdeklődés előtt.

  A képeslapot három éve is megpróbálták elárverezni, az arról szóló Bors-cikkben meg is lehet nézni, miről van szó.

 • Különös történetű állatbefogadásról ír a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldala: egy aranyos kismacska került a drávaszentesi madárrepatriáló állomásra a helyi állatmentőktől, és bár elsőre azt hitték, hogy csak egy félénkebb, vadabb kismacskáról van szó, másnapra kiderült, hogy valójában egy vadmacskáról, illetve jó eséllyel egy házimacska és vadmacska keverékéről van szó.

  Utóbbira lehet következtetni az állat születési időpontjából is, a vadmacskák párzási időszaka ugyanis február-március, a vemhességi idő pedig kb. 60 nap, tehát ősszel a legritkább esetben születik vadmacskakölyök. Szakemberek úgy vélik egyébként, hogy a vadmacskával párzásra képes házimacskák miatt a térségben már nincs is tiszta vérvonalú európai vadmacska. Hogy a drávaszentesi kölyök esetében mi a helyzet, arról genetikai vizsgálatról döntenek majd.

  A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Rovatok