Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mármint nem H.P. Lovecraft íróval lehet személyesen találkozni, mert az író 82 éve halott (bár a munkássága alapján simán feltételezhetnénk, hogy visszajön valami szürke, rothadó szörnyetegként), hanem a Magyar H. P. Lovecraft Társaság fogja megtartani október 19-én az I. Országos H.P. Lovecraft Találkozót a budapesti Három Hollóban, aminek során lesznek előadások, totó, és úgy általában egy csomó Lovecraft-rajongó, és -szakértő. Ha valakinek mond bármit az, hogy Cthulhu, vagy R'lyeh vagy fejből tudja, hogy ki a fekete erdő kecskéje, ezer ivadékkal, annak ott a helye. Részletek itt.

 • Fura ez, van egy zenekar, a Bad Religion, ami már annyi mindent letett az asztalra, hogy az alig bírja a terhelést, No Control, Suffer, The Grey Race, Generator, Th eGrey Race, stb. 1982 óta tolják, becsúszott egy-két gyengébb anyag, van ilyen, elnézzük, mert ott van mellé a 21st Century Digital Boy, az Infected, a Punk Rock Song, az American Jesus, az I Want to Conquer the World és a The Biggest Killer in American History, és ezt tök random, a tudatalattim dobta. De ez az új anyag, az Age of Unreason, ami hatéves kihagyás után jött ki májusban, nem jó. Önismétlő és fáradt, lendület van benne, de ezek a faszik nem tudnak nem lendületből nyomulni. És érzik ők is, hogy ez nem az igazi, és fényezni kell a majmot, hogy a turnéra elmenjenek a népek. Pedig felesleges, mert úgyis elmegyünk, ha jönnek, hatodjára(?) is. Ezt úgyis eljátsszák majd:

 • Ahogy korábban írtunk róla, a kínai pártállam messze nem olyan monolitikus, mint amilyennek bírálói gyakran beállítják, és bár a nyugatinál szűkebb keretek között, de ott is folyik vita a nemzet sorskérdéseiről

  Ennek jelét adta a minap Hu Hszi-csin, a Kínai Kommunista Párt egyik szócsöve, az angol nyelven Global Times címmel publikált, a kínai külpolitika szellemi megtámogatásában utazó lap főszerkesztője. Bár Hu általában az Egyesült Államok bűneiről, a Nyugat kétszínűségéről és Kína világbékéért tett törekvéseiről szokott írni a Twitteren és a kínai Weibo mikroblogplatformon, szerdán a Bloomberg által lementett kép alapján arról posztolt, hogy miután közeleg a Kínai Népköztársaság megalapításának évfordulója, a hatóságok kicsit feljebb tekerték az internet kontrollját, és emiatt nagyon nehézzé vált "a külső internet" elérése. Ez szerinte kicsit túlzás, és a kutatói munkát, a kommunikációt és ezáltal a nemzeti érdeket is szolgálná, ha könnyebben hozzá lehetne férni a "külső" nethez Kínában.

  Kínában elég erősen korlátozzák a neten hozzáférhető tartalmakat: a nagy tűzfalnak csúfolt tartalomszabályozó rendszer mögül a világ ezer leglátogatottabb honlapjának több mint 10 százaléka nem érhető el, és a cenzorok a belföldi oldalakról is hajlamosak gyorsan lekapkodni a párt és a rendszer érdekeit sértő kontentet. Ugyanakkor a megfelelően fontos emberek és cégek számára egyébként pont a Hu által idézett célok miatt engedélyezett a szűretlen internet VPN-en keresztül való elérésére, és békeidőben a hatóságok a nem fontos emberek illegális VPN-használatát is meg szokták tűrni (bár egyre kevésbé). Viszont a nagy ünnepek és kényes évfordulók idején keményebben ráállnak a net vegzálására, megelőzvén, hogy bárki a párttal és a rendszerrel szembeni agitációra használja az alkalmakat. A nagy odacsapás farvizén pedig a kiváltságosok és ügyesek különleges hozzáférése is hajlamos akadozni vagy időlegesen megszakadni.

  Ahogy Hu is utal rá, ez a helyzet még az ő munkáját is hátráltatja, és valóban nehéz elképzelni, hogy hogyan tudnak minőségi munkát végezni és informált döntéseket hozni a kínai befektetők, pénzügyi döntéshozók, kutatók vagy akár a külvilág savazásával megbízott (és ehhez a külvilág álláspontját megismerni kénytelen) újságírók, ha nem férhetnek hozzá a legmegbízhatóbb üzleti adatszolgáltatókhoz és a nyugati politikai sajtó prominensebb részeihez. Hiszen a közgazdaságtan egy régi alapvetése, hogy aki kevesebb információval rendelkezik, az hátrányban van.

  Az ellenérv, hogy a rendszer stabilitása mindennél fontosabb; a netes protekcionizmus miatt pedig a kínaiak a Google és Facebook helyett belföldi alternatívákat használnak, aminek köszönhetően hatalmas belső IT-szolgáltatási szektort tudott kiépíteni az ország, és nem került amerikai cégek függésébe. (Utóbbi kapcsán egyébként érdekes, hogy a Huawei amerikai kitiltásának ügyében a jelek szerint kevésbé tetszik ez az elv a kínaiaknak, de ez már messzebb vezet.)    

  Az viszont nem derült ki, hogy hogy áll az ezzel kapcsolatos vita: Hu nem sokkal később törölte posztját, miután hiába a rendszer belsős ismerője, láthatóan kicsit elragadtatta magát azt illetően, hogy a vita keretei mennyire tágak. 

 • Ismerik az Időbevándorlók című norvég sorozatot az HBO-n, amiben váratlanul kőkorszaki, viking és XVIII. századi emberek tűnnek fel a fjordokban, és fogalmuk sincs, hogyan kerültek a XXI. századba? Ha igen, érteni fogják, miért jutott eszembe ez a hasonlat az Ivan & The Parazol kapcsán.

  Az ország egyik legszerethetőbb zenekara ugyanis pont ilyen időbevándorló. A 60-70-es évek rockzenéjét játszó banda, élén a fiatal Mick Jagger-klón Vitáris Ivánnal olyan érzést vált ki belőlem, mintha valami gigantikus féregjáratba kerültem volna. Minél többet hallgatom és nézem, annál kevésbé értem, hogy mit keresnek ők 2019-ben, és mi miért rajongunk értük ma.

  De lehet, hogy október 10-én ez is kiderül, ugyanis a Margó Irodalmi Fesztiválon többek között Vitáris Ivánt is kifaggatják arról, hogy vajon az Úton vagy a Harry Potter volt-e nagyobb hatással rá. Ráadásul a beszélgetés után az Ivan & The Parazol koncertet is ad a Várkert Bazárban, ahol a szervezők kérésére képzeletbeli könyvtárukról is mesélnek majd.

  Addig is, ha bárki megtalálja a megfejtést mondjuk az Index velük készült podcastjében, vagy a nálunk debütált Exotic Post Traumatic hallgatása közben, léci, írja meg nekem.

Rovatok