Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Persze a falbontós játék mint műfaj nem egy bonyolult zsáner, nem véletlenül talála ki Steve Wozniak már 1976-ban (akivel egyébként nemrég volt interjúnk). Adott egy csúszkaszerű ütő, egy labda, és egy csomó tégla; az ütővel a labdát kell visszapattintani, a labdával meg a téglákat eltalálni - ez az alap, Woz mester játéka, a Breakout ezt már tudta. Aztán később a Breakoutnak csomó továbbfejlesztése született, például a Krakout, az Arkanoid, a C64-es Traz vagy a DOS-os TwinBlok. És hát a műfaj 2019-re sem halott, erre bizonyíték a Beautiful Bricks, ami nemrég jelent meg Steamen, és elég jó kritikákat kapott.

  A fejlesztő ReadyWolf azt a szemléletet követte, hogy a látványvilágot meghagyta a 8-bites érában, a játékmentet viszont felturbózta. Van itt négyszemélyes kooperatív mód, de lehet egymás ellen is játszani, akadnak mindenféle spéci játékmódok, főszörnyek, 230 pálya, 40 különböző felszedhető fejlesztés, repülő ütők, óriási bontógolyó, őrület. Leszedtem, kipróbáltam, első gyorstesztem alapján nem sajnálom rá azt a 6,60 eurót, amit kiadtam érte. Wozniakkal kezdtem, vele is fejezem be: Woznak barátja, Steve Jobs szerezte a Breakout-melót, de elhallgatta azt a részletet, hogy a tervezéskor megspórolt csipekért bónusz jár. És mivel Woz remek munkát végzett, Jobs több mint ötezer dollárt tett zsebre pluszban - amiről elfelejtett szólni a barátjának.

 • Andrew Rae brit művész "Phone Buddies" (magyarul kb. "telefonhaverok") című sorozata Rae Instagram-oldaláról indult el, és mostanra a web egyik aktuális virális művészeti projektje lett. Rae képeinek alapja egy-egy fotó, amiken okostelefonjaikba temetkezett emberek láthatók, a művészi hozzájárulás pedig valamilyen rajzolt szörny vagy effekt, ami a telefonból indul ki, és szinte teljesen eltünteti az embert. Rae első ötlete az volt, hogy a telefonokat valamilyen háziállat formájában rajzolja meg, mintha az emberek azokat dédelgetnék, de a készülékek kis mérete miatt ezt elvetette. Így egészen más irányba ment el: a telefonokból nyomasztó hangulatú dolgok ugranak a mit sem fejtő felhasználóra, aminek értelmezése nem túl nehéz. Lent három ilyen kép látható, a többit Rae Instagram-oldalán lehet megtekinetni.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Phone buddies Photography: @ruskkyle #illustration #streetphotography #phonebuddies

  Andrew Rae (@andrewjrae) által megosztott bejegyzés,

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Thanks It’s Nice That for writing a piece about this series. Phone buddies Photography: @ruskkyle #illustration #streetphotography #phonebuddies

  Andrew Rae (@andrewjrae) által megosztott bejegyzés,

  (LaughingSquid)

 • Trey Parker éppen ma ötvenéves - ő az az amerikai filmes, aki állandó tettestársával, Matt Stone-nal együtt megalkotta minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmsorozatát, a South Parkot. Az animációs sorozat 1997-ben indult a Comedy Centralon, azóta is tart, éppen a 23. évadját tapossa, és Parkerék eddigre már kicikiztek minden fontosabb nemet, rasszt, felekezetet, filmes franchise-t, internetes mémet, társadalmi jelenséget, popkulturális ikont és hírességet. Ezenkívül pár vicces filmet is csináltak együtt (Spermafióka, Basebolondok, Amerika kommandó), és humoruk nem sokat kopott az évtizedek alatt.

  Parker a South Park helyszínén, Coloradóban nőtt fel, egy Conifer nevű kisvárosban, majd Bostonban és a szintén coloradói Boulderben filmművészetet és komolyzenét tanult. A South Parkkal még egy darabig lesz dolga, mert idén szeptemberben a Comedy Central három újabb évadot rendelt be. Ehhez jó egészséget, a mai naphoz sok boldogságot kívánunk Parkernek. És most nézzük meg együtt, milyen volt, amikor a 2000-es Oscar-gálán (ahol Parker a South Park-film "Blame Canada" című betétdalának szerzőjeként jelölt volt) Parker és Stone LSD hatása alatt, női ruhában majomkodott a vörös szőnyegen.

 • 2019. november 20-án lesz harminc éve, hogy életbe lépett az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye. November 20-án, a gyermekjogok világnapján évről évre a gyerekek veszik át egy napra a világ irányítását, és minden területen hallatják a hangjukat. Az UNICEF Magyarország már harmadik alkalommal szervez ilyen eseményeket hazánkban is a Gyerekhang kampány keretében.

  Ezen a napon a gyerekek előtt számtalan olyan ajtó nyílik meg, amin a hétköznapokban csak komoly felnőttek léphetnek át. A közélet, a média, az üzleti világ, a kultúra és a sport különböző intézményeiben világszerte „fordított napot” tartanak, ahol a gyerekek egyrészt belekóstolnak a felnőtt szerepekbe, másrészt elmondhatják, mit gondolnak az adott közegről, és megtudhatják, milyenné válik az a világszelet, mire ők felnőnek. Például az Index szerkesztőségében is egy csapat gyerek tevékenykedik majd, mint három éve ilyenkor mindig.

  Az UNICEF Magyarország arra kéri az iskolák diákjait és tanárait, hogy az évforduló tiszteletére saját intézményükben is szervezzenek Gyerekhang programokat. Irányítson egy napig egy diákigazgató! Tartsanak a gyerekek órákat! Rendezzenek diákvitafórumot az iskolai élet helyzetéről! Jelezzék kék színű öltözékkel, díszítéssel, hogy fontosnak tartják a gyerekjogokat! Egy tanár-diák szerepcsere vagy a kékítés nemcsak a gyerekjogok népszerűsítésére, de egymás véleményének, személyiségének mélyebb megismerésére, elfogadására is lehetőséget ad.

  Részletes információkat, útmutatót az alábbi mellékletben találnak. 

Rovatok