Index Vakbarát Hírportál

Betiltja a Facebook a betlehemezést?

2016. december 7., szerda 10:16

Forró téma mostanában, hogy a Facebookot elárasztják mindenféle kamuhírek, mi is hosszan foglalkoztunk azzal, hogy ez milyen hatással volt az amerikai elnökválasztásra, és végig is követtük egy politikai hoax útját a világhírig. A kamu futótűzszerű terjedése viszont egyáltalán nem újdonság. Erre a legjobb hazai példa a matekérettségi körül évről évre kialakuló pánik. 2005-ben megírtuk, hogy meg kell ismételni az az évi matekérettségit. Aztán 2014-ben váratlanul újra osztani kezdték az emberek ezt a cikket, mintha az akkori, kilenc évvel későbbi érettségire vonatkozna. Aztán egy évvel később, 2015-ben megint futott egy szép nagy kört az ősrégi cikk, hiába pakoltunk bele mindenféle figyelmeztetést, hogy nem arra az évre vonatkozik.

Na ennek a jelenségnek a karácsonyi kiadása, hogy a Facebook állítólag letiltja a betlehemezős képeket. Mivel ez szintén előkerült 2014-ben majd 2015-ben is, idén már előre szólunk, hogy el ne higyjék:

Nem, a Facebook nem tiltja le a betlehemezős képeket.

Tessék, még egy Wikipédiáról behúzott ismertető is olvasható a közösségi oldalon a betlehemezésről, ennek a tavalyi “betlehemi jászol pályázat és kiállítás” című eseménynek az oldalán pedig szépen végig lehet nézegetni a le nem tiltott betlehemes képeket.

Offenzív kisjézus

A Snopes szerint a betlehemi hoax először 2012-ben bukkant fel, és azt állította, hogy a Facebook azért tiltja le a jászolos-kisjézusos képeket, mert azok másokra nézve sértők lehetnek. Ez persze teljesen alaptalan, egyetlen ilyen valódi esetről se tudni, és úgy általában a vallásossághoz kötődő tartalmak se érdeklik a Facebookot.

A cég felhasználási feltételeinek vonatkozó része szerint aki az oldalt használja, vállalja, hogy “nem tesz közzé olyan tartalmat, mely: gyűlöletbeszéd, fenyegető vagy pornográf; erőszakot ösztönző; illetve meztelenséget, durva vagy indokolatlan erőszakot tartalmaz.” Ezek közül a betlehemi jelenetre természetesen egyik se vonatkoztatható. Nem is csoda, hogy az állítólagos tiltáson háborgó egyik 2012-es poszt még ma is fent van az oldalon, betlehemes képestől, 2130 megosztásostól:

Nem mintha teljesen alaptalan lenne a félelem, hogy a Facebook félrenéz egy-egy tartalmat. Éppen idén szeptemberben keltett nagy felháborodást, amikor valóban törölték a vietnami háború ikonikus képét, mert gyerekpornónak nézte az algoritmus. (A botrány hatására később visszakoztak.)

A karácsony és a muszlimok

A karácsonyi kategóriában egyébként találni még sok más hasonlóan alaptalan álhírt, amelyek közül több is szépen ráfekszik az utóbbi idők egyre növekvő mértékű idegenellességére. Csak néhány:

Persze ha valaki, mi aztán tudjuk, hogy a felháborító vagy csak szenzációs címek sokkal jobban pörögnek a közösségi médiában, mint a cáfolatuk, mégpedig azért, mert önök az előbbit jobban olvassák. De most itt a lehetőség, hogy karácsony alkalmából megajándékozzák a kollektív józan észt, és inkább ezt a cikket osszák meg, mint az alaptalan kamuhíreket.

Rovatok