Index Vakbarát Hírportál

Visszakozott a Facebook, lehet posztolni a napalmos lányt

2016. szeptember 9., péntek 20:39

Mégsem számít gyerekpornónak minden idők egyik leghíresebb háborús fotója.

Mint arról beszámoltunk, újabb kényes cenzúrával kapcsolatos ügybe keveredett a Facebook. A legnagyobb közösségi oldalon kérdés nélkül törölték egy norvég újság, az Aftenposten posztját, amiben Nick Ut híres, a vietnami háború közben készült fotóját osztották meg. A képen szereplő meztelen gyerek miatt az oldal automatikusan gyerekpornográfiának minősítette a fotót.

Az ügy kirobbanása után a lap főszerkesztője nyílt levélben tette fel ezeket a kényes kérdéseket, amire most meg is érkezett a válasz. Mark Zuckerberg azt írja, hogy a Facebook csapata újra megnézte a felhasználóknak írt előírásokat és végül arra jutottak, hogy a kép történelmi jelentősége miatt, a közösség számára fontosabb, hogy megosztható legyen, mint a meztelenség tiltása. Azért azt is megjegyezte, hogy nagyon nehéz megítélni egy ilyen esetben, hogy mi és miért számíthat kivételnek. Mindenesetre a Facebook ígéretet tett arra, hogy visszaállítják a megosztásokat.

A közösségi oldal egyre nagyobb befolyása a hírekre és a szólás szabadságra egyre több kérdést vet fel, korábban írtunk már arról, hogy miért hülyítheti el a Facebook a társadalmat, ahogy a híreket kiemelő algoritmusokkal is meggyűlt a bajuk.

Rovatok