Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tölgyessy Péter politológus a szombati Népszavának azt mondta, hogy Bokros Lajos inkább víziót kínáló próféta, mint közgazdász, ugyanakkor mégis ő lehet az, aki mögött talán megteremthető a baloldal három pártjának tényleges koalíciója.Tölgyessy szerint a Fidesznek most több esélye van a kétharmados többség megszerzésére, mint egy évvel korábban, ám az alkotmányos teljhatalomtól leginkább Orbán Viktornak van megijednivalója. (FH)

  • Az MSZP Ésszerűség és felelősség platformja szerint a pártnak "feltétlenül és minél előbb el kellene fogadnia az SZDSZ által felkínált mentőövet, és Bokros Lajost kellene megválasztania miniszterelnöknek" – közölte Kertész Krisztián, a platform elnöke. Kertész szerint Bokros az egyetlen olyan ember, aki az MSZP támogatásával megszerezheti a biztos parlamenti többséget, míg az előrehozott választás "egy rendkívül bizonytalan, féléves kormányzás nélküli állapothoz vezetne, mely gazdaságilag katasztrofális következménnyel járna".

  • A Magyar Nemzet információi szerint az MSZP elnökének titkos terve van a kormányfőváltásra. Mégpedig: Gyurcsány célja, hogy Bajnai Gordon legyen az utóda. Bajnai egyébként a szocialisták között sem túl népszerű, de az elnökség több tagja is ezt a forgatókönyvet valószínűsíti, miután a héten sorra buktak meg jelöltjeik.

  • "Bárki kerül a miniszterelnöki székbe, csak gyenge kormány alakulhat" - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. "Bármilyen megoldás születik is a politikai válságban, bárki kerül is a kormányfői székbe, bárkik lesznek is miniszterek, ha a régi megoldásokat alkalmazzák, azok csak egy gyenge kormányfőt és egy gyenge kormányt eredményezhetnek, mert nem választotta meg őket senki" - tette hozzá.

  • Az MDF szombat délelőtt 11-kor kezdi EP-kampányát, egy dunai hajókirándulás keretében. A járművön beszédet mond Bokros Lajos is, aki pénteken még külföldön volt, és eddig nem nyilatkozott arról, hogy az SZDSZ mégis őt akarja miniszterelnöknek.

  • Információink szerint Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökségi ülésén felajánlotta azonnali lemondását vagy a pártelnöki vagy a miniszterelnöki posztról. Önmaga helyett Gráf József földművelésügyi minisztert ajánlotta. Először azt hallottuk, hogy a pártot adná át Gráfnak, később az szivárgott ki az ülésről, hogy a kormány vezetését adná neki azonnal.

    D  TT20090328002
  • A Gyurcsány-kabinetben ő a legnépszerűbb miniszter, Orbán Viktor egyszer azt mondta rá, hogy van vér a pucájában, és traktoros felvonulás sem volt Budapesten, amióta ő az agrárminiszter. 2006 ősze óta rendszeresek a találgatások arról, hogy átveheti a miniszterelnökséget. Ugyanakkor szombaton azt mondta, hogy ehhez nem elég felkészült.

  • Az SZDSZ vezetői eddig azt mondták, hogy pártpolitikust nem támogatnának. Ugyan a liberális párt a héten már többször mondott teljesen mást mint korábban (Bokrossal vagy a csütörtöki határidővel kapcsolatban), de ha ebben az ügyben hiszünk nekik, akkor Gráf Józsefet várhatóan nem szavazzák meg miniszterelnöknek.

    D SOS20090108009
  • Az ATV információi szerint az elnökség Veres János pénzügyminisztert akarná miniszterelnöknek, és Gráf Józsefet pártelnöknek. Az Index információi szerint is felmerült ez a lehetőség, de az éppen ülésező elnökség nem feltétlenül hozza meg ezt a döntést.

  • Úgy tudjuk, hogy az elnökségi ülésen Gyurcsány Ferenc azt javasolta, hogy Gráf József vegye át a kormány és a párt vezetését is. Az elnökség most azon vitzázik, hogy jó megoldás-e, ha ugyanaz a személy vezeti a kormányt és a pártot.

  • Szocialista források szombat délután négy órára a fővárosba rendelték az MSZP megyei elnökeit . (MTI)

  • Az MSZP saját politikusai keres most már miniszterelnököt, így az SZDSZ által ajánlott Bokros Lajos várhatóan nem lesz miniszterelnök. Az SZDSZ korábban kizárta, hogy pártpolitikust támogassanak, így egyre valószínűbb az előre hozott választás.

    DPECS20090323002
  • Gráf József nem tagja az MSZP elnökségének, így ő nincs is jelen a róla szóló vitán. A nol.hu szerint Gráf nem is tudott arról, hogy szóba jöhet miniszterelnök-jelöltként.

  • „Csak azt tudom, hogy nem fogok játszani semmilyen játszmát. Sem így, sem így, tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni és elmagyarázzátok, hogy reform igen, de, ahhoz én nem kellek, ahhoz más kell. És írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról. Gyerekek, kell még valamit mondanom? Ildikó?” (Részlet Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből)

  • Gráf József egyelőre nem hallott arról, hogy a neve bármilyen módon felmerült volna a szombat délelőtti MSZP elnökségi ülésen. Emlékeztetett arra, hogy egy héttel korábban már felmerült a neve lehetséges miniszterelnök-jelöltként, de ő akkor is közölte, más típusú személyben gondolkodik erre a posztra. Teljesen meglepte az, hogy lehetséges pártvezetőként szóba került a neve, hiszen a legutóbbi tisztújításon már nem indult el elnökségi helyért sem, hogy jobban az agráriumra, miniszteri munkájára tudjon koncentrálni. A témáról azonban ennél többet egyelőre nem kívánt mondani. (MTI)

  • „Az SZDSZ tegnap tett egy javaslatot, mi ezzel az ügyet a magunk részéről lezártuk. Nem foglalkozunk ezzel érdemben, nem akarunk belemenni találgatásokba meg nem erősített hírek, kiszivárgott információk és kóbor sms-ek alapján” – mondta az Index megkeresésére Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

  • Gyurcsány múlt szombati lemondása után megkérdezték Gráf Józsefet, hogy elvállalná-e a miniszterelnökséget. A miniszter erre azt válaszolta: „Nem vállalnám, mert ehhez jobb szakember kell.”

  • Információink szerint az MSZP elnöksége hajlik rá, hogy Gráf Józsefet jelölje a párt miniszterelnöknek. A fővárosba rendelt megyei elnökökkel erről is egyeztetnek majd, de állítólag nem lesz nagy ellenállás. Innentől kezdve az SZDSZ-től függ, hogy Gráf kormányt alakíthat-e.

  • Az MSZP elnöksége valószínűleg megegyezett, hogy Gráf Józsefet jelölik miniszterelnöknek, de még nem tudják, hogy ki legyen a pártelnök. Gyurcsány Ferenc az ülésen ugyanis bejelentette, hogy a párt éléről is távozik. (Szombaton választották meg két évre pártelnöknek.)

  • Információink szerint nem csak azért rendelték Budapestre a megyei elnököket, hogy a legújabb személyi döntésekről beszámoljanak nekik. A párt megyei vezetői közül többen felháborodtak a miniszterelnök-keresés körüli szerencsétlenkedése miatt. Egyesek már azt üzenték, hogy lehet akár Bokros Lajos is a miniszterelnök, csak döntsenek végre valahogy a párt vezetői. A délutáni program így az ő megnyugtatásukra is szolgálhat.

  • Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke azt mondta, hogy a párt megyei elnökei kezdeményezték, hogy őket is vonják be az egyeztetésbe. Ezért kell mindannyiuknak délután négyig Budapestre érniük. (MTI)

  • „Az MDF bátran áll az előre hozott választások elé, ha sor kerül rá” – mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke a párt európai parlamenti választási kampánynyitóján. „A válságból kivezető út nem mézeskaláccsal van övezve” – tette hozzá. A baloldali pártok e heti egyeztetéseit „kutyakomédiának” nevezte. (MTI)

  • Bokros Lajos nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. A Horn-kormány pénzügyminisztere, akit az MDF után most az SZDSZ javasolt kormányfőjelöltnek, ezt szombaton Budapesten jelentette be az MDF kampánynyitó rendezvényén. „Szóba sem kerül még annak a megfontolása sem, hogy én ezt az ajánlatot elfogadjam – mondta Bokros. – Sértő még a gondolata is annak, hogy a hírnevemet, hitelességemet odaadjam egy olyan programhoz, amelynek a sikerében nem bízom. Márpedig a szocialista párt mereven elzárkózik az én programomtól.” (MTI)

  • Az MSZP elnöksége Bajnai Gordont javasolja kormányfőnek és Szekeres Imrét pártelnöknek, hangzott el a testület szombati ülésén, de a hírt hivatalosan nem erősítették meg. (FH)

  • Az Index információi szerint Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölése nem igaz. Forrásaink Szekeres Imre pártelnökké jelölését sem erősítették meg, de nem is cáfolták.

  • cikkünk a témában:

    Gráf: tsz-elnök, párttitkár, privatizátor

    A párt ranglétráit 1970 óta végigjáró, megbízható pártkatona, akinek komoly agrártapasztalatai vannak - röviden így jellemezhető a legújabb miniszterelnök-jelölt. Gráf Józsefnek 1968-tól miniszterré választásáig lényegében két munkahelye volt: az MSZMP és a szabadszentkirályi termelőszövetkezet. Utóbbi révén privatizációs kalandja is volt egy évvel azelőtt, hogy miniszter lett volna. Két éve azt mondta: nem akarja, hogy a párt, aminek alapító tagja, összeomoljon, egy hete azt: nem akar miniszterelnök lenni.

  • cikkünk a témában:

    Gráf a legújabb jelölt

    Szombat délelőtti összefoglalónk: A mezőgazdasági miniszter még nem tud róla, az SZDSZ kivár, a Fidesz szerint gyenge lesz. Bokros Lajos és Takács János neve eltűnt a süllyesztőben. Gyurcsány a pártelnökségről is le akar mondani.

  • Erre utal legalábbis, hogy a jelek szerint megkérdezése nélkül nevezték meg lényegében egyetlen jelöltként Bokros Lajost pénteken (formálisan három jelöltjük volt, de a másik kettőről, Békesiről és Surányiról már akkor lehetett tudni, hogy nem vállalnák). Gyanúnk szerint ha a liberálisok legendás szürkeállományából bárkinek eszébe jutott volna felemelni a telefont pénteken, a bombasztikus bejelentés előtt, akkor Bokros azonnal megmondta volna, amire így egy napig vártak a Gizella utcai bölcsek.

  • „Az MDF programja hiteles, a párt nem váltogatja elképzeléseit naponta. Az MDF nem tagadja, hogy a gazdasági válság megdobálja a magyar gazdaság törékeny csónakját” – mondta többek között Bokros Lajos az MDF kampánygyűlésén, egy Dunán ringó hajón.

  • Vasárnap előre hozott parlamenti választást tartanak Montenegróban. A 2006 óta független balkáni országban 18 hónappal hozták előre a választást. Ezt a kormányzó Európai Montenegró nevű koalíció kezdeményezte, mert a miniszterelnök biztos és erős felhatalmazást akar a gazdasági válság miatti intézkedéseihez. A felmérések szerint az országot 20 éve vezető Milo Djukanovics hatalma nincs veszélyben.

Rovatok