Index Vakbarát Hírportál

Százezres tömeg tüntetett a kormány mellett Budapesten, miközben a Várban néhány százan tüntettek ellene.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Három tüntetés zajlik egy időben Budapesten. A legnagyobb tömeget a kormánypárti tüntetés mozgatja meg, a résztvevői a Hősök teréről indulnak el 4 után, és a Parlamenthez mennek. A Dísz téren Schmitt Pálra kihegyezett kormányellenes tüntetés zajlik, a Sándor-palotánál pedig maroknyi ember szidja a monetáris diktatúrát.

  • Alkalmi tudósítóink a város minden részéből ünneplőbe öltözött emberek kisebb-nagyobb csoportjáról számoltak be. Sokan viselnek kokárdát, vagy visznek nemzetiszínű zászlót. Valami azt súgja nekünk, hogy ők nem a Sándor-palotához tartanak. Ilyen csoportok felbukkanásáról küldött jelentést a Széll Kálmán téri, Szentlélek téri, valamint a 155-ös buszon tartózkodó mobil tudósítónk.

  • A Zöld Baloldal a Parlament előtt demonstrált jóval azelőtt, hogy a kormánypárti tüntetők egyáltalán elkezdtek volna gyülekezni a Hősök terén. Fotóriporterünk azt tapasztalta, hogy a tüntetésén körülbelül húszan jelentek meg, és két aktivista pénzt szórt szét a földön, arra célozva, hogy a fideszes tüntetők nagyon olcsón adták el magukat.

    Kiderült azonban, hogy nem lehet csak úgy pénzzel dobálózni, a rendőrség ugyanis köztisztasági szabálysértés miatt eljárást indított az aktivisták ellen. A szétszórt pénz főleg egy- és kétforintosokból áll, amiket már kivontak a fogalomból, és még használható ötforintosokat pedig a járókelők hamar felkapkodták.

  • Hősök tere: Körülbelül harminc százalékos a lefedettség a Hősök terén, bő húszezer ember lehet már. Az átlagéletkor inkább 50 pluszos. Az Ötvenhatosok terén lévő parkolóban 43 busz áll, és legalább húsz kisbusz. Itt van a paloznaki önkormányzat busza, és az erdőhorváti polgármesteri hivatal busza is, amin ott virít az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program logója. Vajon Bajnai Gordon előre tudta, hogy erre a célra is jó lesz a vidékfejlesztés?

  • Sándor-palota: A Sándor-palota előtt a Magyarok Szövetsége kb. 30 fővel demonstrál a monetáris diktatúra ellen. "Soha nem volt köztársaság" - mondja a bocskais szónok, aki állítása szerint a magyar nemzetet képviseli, és szerinte a királyság működött jobban. Petíciót fognak átnyújtani az államfőnek a nemzetállamok Európájáért.

  • Hősök tere: A kormány melletti tüntetés a küldföldnek is szól, ezért több angol nyelvű transzparenst is látni: Orbán=secured pension, Read the lies és rajta a New York Times, a Spiegel, a Le Monde és a Guardian logója. A magyar nyelvű feliratok azt üzenik, hogy "Gátat a világuralmi tébolynak" és
    "Gátat Magyarország gyalázóinak". Hiába mondja bárki, hogy a kormány nem kap támogatást külföldről. A tüntetők helységnévtáblákat is hoztak és látható, hogy vannak itt Csíkból és a Felvidékről is.

  • Hősök tere: Egy gigatranszparenst is hoztak a kormány mellett tüntetők. Ezen a magyar kormány tagjainak, sőt még az államtitkároknak az arcképe is látható. A felirat ez: "Ők értünk, mi velük".

  • Hősök tere: Egy narancssárga esőkabátos ember hátán furcsa felirat látható:  "Puha vagy, Viktor!". A férfi azt mondta, ő nem ellentüntető, csak szkeptikus szimpátiatüntető. Szerinte Orbánnak ki kellene állnia, és megmagyaráznia, miért remegett a hangja szerdán Strasbourgban.

  • Dísz tér: egyelőre két-három turistabusznyian vannak, de annyira szétszóródva, hogy nem tudni, hogy ki miért van itt. Egy emelvényen már ott pihen egy Dr. Schmitt Pál feliratú transzparens, amin a Dr. előtag köré szaggatott vonalat rajzoltak, hogy majd kivágják, mint egy vörös csillagot.

  • Hősök tere: Sok kormánypárti tüntető jött a Lungo Drom képviseletében. Egy Mezőkövesdről érkezett roma képviselő azt mondta: az uniónak akarják megmutatni, hogy kiállnak a kormány mellett. A kérdésre, hogy miben támogatják a kormány politikáját, a férfi azt felelte: gazdasági válság van, megszorítások kellenek, ugyan ezek a cigányságot súlyosan érintik majd, de ezt meg kell cselekedni, különben rosszabb lesz.

  • Dísz tér: Egy vicces tábla: Diploma(f)osztó: kb. 150-en vannak a civil ellentüntetők. Megérkezett az MSZP-s Török Zsolt, stílusosan vörös széldzsekiben.

  • Hősök tere: Ez a felirat olvasható egy újabb angol nyelvű transzparensen. A tábla hordozója azt mondta: szeretné, ha a külföldi sajtó is látná, hogy ez egy kormánypárti tüntetés, mert úgy tudja, többen azt terjesztik, hogy ez egy nagy ellenzéki tüntetés. A mellette álló néni azt vetette közbe, hogy meg kell őrizni Magyarország szuverenitását, amihez az ő mellette álló férfi azt tette hozzá, hogy "egyelőre az EU-n belül". A néni azt mondta, több ismerőse is kijött volna a térre, de ők már öregek és a szívükben velük vannak.

  • Dísz tér: Egy hallgató az egyre gyarapodó tömegben "Így néz ki egy olyan diploma, amiért valóban megdolgoztak*! *megdolgoztam" felirattal mellékelve tartja a fotósok elé a biológia szakon írt BA szakdolgozatát hitelesítő oklevelet.

  • A Hősök terén nagy a tömeg, ezért ott egyelőre nem is érzékelhető, hogy a menet eleje elindult az Andrássy úton. Az Andrássyn, az Oktogon felől közben még mindig tömött sorokban érkeznek emberek, akik csatlakozni akarnak a menethez. Többen a Kossuth-nótát énekelik.

  • Dísz tér: Elkezdődött a demonstráció. A műsorvezető nem véletlenül nem tudta helyesen kimondani Schmitt Pál nevét, aki szerinte nem is lehet köztársasági elnök, hiszen Magyarország már nem is köztársaság.

    Az elsőként felszólaló aktivista szerint hamarosan kiderül, hogy Schmitt vagy az tényfeltáró újságírók hazudnak-e. Ez nem bóvliország, hanem bóvlirezsim, és észre kell vennünk, hogy mindannyian alternatív köztársasági elnökök vagyunk - mondja.

  • Kormánypárti tüntetés: Megy a menet az Andárssy úton. Az Oktogonnál már rendőrök irányítják a forgalmat, de még a körúton átengedik az autókat és egyelőre a villamos is tovább tud haladni. Sokan ácsorognak itt kezükben gyertyával és zászlóval, ők valószínűleg bevárják a menetet és úgy akarnak csatlakozni.

  • Dísz tér: "Pumukli" ezzel fejezte be: "Pali bá', egyszerű a képlet: feloszlatni és lemondani! (rövid o-val)"

    Érsek-Obádovics Nándor szerint a hazugság rendszerét vitte tökélyre Orbán Viktor, a Tenkes kapitánya. Háromszázan fújoltak erre. Végül egy eszkimó közmondással búcsúzva követelte Orbán lemondását.

  • Kormánypárti tüntetés: A menet első szakaszán a hangulatot egy csoport csinálja, akik sámándobokat ütnek, fáklyákat tartanak és a "Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában"-t ismételgetik.

  • Kormánypárti tüntetés: Az Andrássy úton haladó menet elérte az Oktogont. Legelöl haladnak a szervezők Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája, Széles Gábor nagyvállalkozó, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Bencsik András, a Demokrata  főszerkesztője. Egy molinót is visznek, amin ez a felirat olvasható: "Nem leszünk gyarmat".

  • Kormánypárti tüntetés: A menetben kihallgatott beszélgetésekből azt látszik,. hogy nem a kormány elvakult hívei vonulnak fel. Több helyen is arról beszélgettek a felvonulók, hogy nincs minden rendben, nehézségek vannak, de meg kell mutatni, hogy Orbán nem vesztette el támogatottságát.

  • Úgyis mindenkit ez érdekel. Nos, a kormánypárti tüntetésen több tízezer ember vesz részt, de tudósítóink szerint még a százezer sem kizárt, ennél pontosabb becslésre nem merünk vállalkozni. (Ami tény: órákkal a tüntetés kezdete előtt a város legkülönbözőbb pontjain lehetett odaigyekvő kisebb-nagyobb csoportokat látni.)

    A Dísz téren, ahol ellenzéki civilszervezetek tüntetnek Orbán rendszere ellen, valamint a plágiumgyanúba keveredett Schmitt Pál lemondásáért, nagyjából 4-500-an lehetnek.

    A Sándor-palotánál a monetáris diktatúra ellen tüntető bácsik pomtosan 32-en vannak.

  • Eljött a feltámadás

  • Dísz tér: Vámos Annamária a Civil Kontrolltól és az Egymillióan a demokráciáért szervezettől egy bólogatós kiskutyával jelképezte "viccország viccállamfőjét".

    A tömegben franciák is vannak.

  • Dísz tér: "Európaiak vagyunk, nem tartunk Vona Gáborral, nem tartunk Orbán Viktorral!" – mondja az ötödik felszólaló, aki megtapsoltatta a tegnapi teljesítményéért a kézilabda válogatottat és a Hallgatói Hálózatot.

    A magyar elit, a kussoló tudósok és az Orbán mögé álló határontúliak is megkapták. Aki a Jobbikra szavaz, az a Fideszre szavaz.

  • EU-szkepticizmus a békemeneten

  • Dísz tér: Vona a Fidesz aranytartaléka - hívta fel a figyelmet a szociális munkás a szélsőjobboldali veszélyre.

  • Imre, a Melós most vágta ki a Dr. előtagot a transzparensből.

    Ezután egy kicsivel szomorúbb performansz következett: a Kalóz Párt Schmitt Pált tiszteletbeli kalózzá fogadta.

  • Alkalmi tudósítóink jelentése szerint az Oktogonnál a 4-6-os villamoson a vezető bemondta, hogy a jármű "demokrácia miatt" nem halad tovább. Általános derültség.

  • Kormánypárti tüntetés: Nevéhez méltóan nagyon békés a Békemenet, amelynek eleje már a Toldi mozinál, a Bajcsy-Zsilinszky úton halad. A tömeg néha énekel. A repertoár a következő:

    Himnusz

    Szózat

    Székely himnusz

    A csitári hegyek alatt

    Gábor Áron rézágyúja

    Kossuth-nóta

  • Dísz tér: A rendezvény véget ért, a szervezők hangos műnépdallal és adománygyűjtéssel gondoskodnak arról, hogy a résztvevők hazamenjenek.

     

Rovatok