Index Vakbarát Hírportál

Schmitt-ügy: Réthelyi visszapasszolta a labdát az egyetemnek

2012. március 28., szerda 13:08 | aznap frissítve

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter felbontatlanul visszaküldte a Schmitt Pál kisdoktori disszertációjáról készült jelentést a Semmelweis Egyetemnek, közölte honlapján az intézmény. A miniszter illetékesség hiányára hivatkozva küldte vissza az anyagot.

Az 1157 oldalas részletes jelentést az egyetem tényfeltáró bizottsága kedden küldte el a miniszternek "tájékoztatás és állásfoglalás végett". Az egyetem álláspontja szerint a felsőoktatásról szóló törvény értelmében kizárólag az ő joga ellenőrizni az egyetem működésének és a döntéshozatalának a jogszerűségét, valamint ő jogosult kezdeményezni a bíróságnál a kiállított oklevél érvénytelenné nyilvánítását is.

Az egyetem szerint a nemzeti erőforrás miniszter figyelmét elkerülte ez a paragrafus, de tudomásul veszi a törvényességi ellenőrzés és a döntéshozatal mellőzésére vonatkozó fenntartói döntést. Mint kedden megírtuk, ez a jogszabályhely inkább arra az esetre vonatkozik, ha egy akkreditáció nélküli vagy nem megfelelő akkreditációval rendelkező felsőoktatási intézmény által kiállított oklevelet kell visszavonni.

Az Index kérdésére a Nefminél már kedden azt mondták, nem illetékesek az ügyben. Korábban Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is azt mondta: nem hozzájuk tartozik az ügy, hiszen a kisdoktori cím nem számít tudományos fokozatnak, a köztársasági elnök pedig nem tagja az MTA köztestületének.

Kedden Balázs Ervin, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott: a MAB-nak sincs az ügyben hatásköre, a cím megvonásáról csak az egyetem dönthet. Ugyanezt mondta egyébként a vizsgálat elrendelésekor a testnevelési kar dékánja, Tóth Miklós is, miszerint a bizottság feladata, hogy feltárja a doktori védés körülményeit, a jelentés alapján pedig az egyetemnek kell levonnia a megfelelő következtetéseket.

A labda ezzel egyértelműen visszakerült az egyetemhez. Az egyetem rektora kedden nem kívánt nyilatkozni az ügyben és szerdai megkeresésünkre is azt válaszolták a sajtóirodán, hogy a rektor pillanatnyilag nem kíván interjút adni.

A Semmelweis Egyetem által létrehozott tényfeltáró bizottság azt állapította meg, hogy Schmitt Pál kisdoktori disszertációját "szokatlanul nagy terjedelmű" fordításra alapozta. A vizsgálat szerint a dolgozat 34-50. oldala teljes egészében azonos Klaus Heinemann "Sport, the Third Millenium: The Economis of Sport: the Institution of Modern Sport as an Area of Economic Competition című művének 312-319. oldalával, 180 oldala pedig részlegesen egyezik Nikolaj Georgijev "Analyse do Programme Olimpique(...)" című művével.

A bizottság szerint a doktori eljárás "formailag megfelelő volt", szakmai hibát legfeljebb a már nem létező Testnevelési Egyetem vétett, amely "a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak".

Mint kedden megírtuk, ritka, hogy egy doktori disszertációról később derül ki, hogy plágiumon alapul. Az első ilyen eset a Debreceni Egyetemen történt, akkor az egyetemi doktori tanácsa az illetőt megfosztotta a cím használatától.

Rovatok