Index Vakbarát Hírportál

Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az árvízkárok a 15 milliárd eurót(4500 milliárd forintot) is elérhetik a szomszédos Ausztriában és Németországban. A megáradt folyók miatt számos vállalat kénytelen szüneteltetni a termelést Európában írja Portfolio. Az érintettek között van a Volkswagen zwickaui egysége, ahol Passatot és Golfot gyártják, mivel az árvíz miatt a beszállítók és a munkások se tudnak bemenni a gyárba.

    Csehországban az alacsonyan fekvő területeken tevékenykedő vállalatokat érinti az árvíz. Szünetel a termelés a Heinekennél és a Molsonnál, a CEZ pedig leállította egyik Prága melletti szénerőművét. A károkat most mérik fel.

  • cikkünk a témában:

    Ha mi úszunk, Győr is úszik

    Ha mi úszunk, Győr is úszik

    Nők és fiatalok is homokzsákoznak Dunaszentpálon, ahol a 2002-es árvíz óta várnak arra, hogy gát épüljön. A legjobbkor kezdték építeni: most.

  • Az ELTE ÁJK-n is toboroznak, úgy tűnik most kezdenek el beindulni az egyetemek:

    "Kedves Hallgatók!

    Még a vizsgaidőszakból hetek vannak hátra, ugyanakkor most igazán szükség van az összefogásra. Budapesten régóta nem látott árvíz várható és minden segítő kéz elkel majd a védekezés során.

    Amennyiben úgy látjátok van lehetőségetek időt fordítani a segítségnyújtásra és szeretnétek valamilyen módon részt venni az árvíz elleni védekezésben, akkor segítsetek!
    Tartsunk össze, gyertek velünk és segítsünk!"

  • A Corvnius HÖK-elnöke írta a leghosszabb felhívást:

    "Kedves Hallgatótársaim,

    A következő napokban az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb árvize fenyegeti Magyarország bizonyos részeit, köztük az egyetemünknek otthont adó Budapestet is. Ezért ma délelőtt az illetékes kormányzati koordinációs bizottság ülése után a miniszterelnök kihirdette a veszélyhelyzetet, amely 2013. június 4-én 12 órától érvényben van.

    Az ehhez hasonló nehéz helyzetek mindannyiunktól megkövetelik, hogy a lehető legnagyobb mértékben a közösség segítségére legyünk.

    Ezúton felhívom tehát a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóit, hogy mutassunk példát emberségből és társadalmi felelősségvállalásból, és lehetőségeink szerint vegyünk részt az árvízvédelmi munkálatokban, akár a fővárosban, akár más érintett településen!

    Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság várja az önkéntesek jelentkezését."

  • Egy olvasónk azt írta, hogy beázik a HÉV-állomás a Margit híd budai hídfőjénék. Megnéztük, mi nem láttuk.

  • Esztergom-Tát térségében elrendelték a rendkívüli készültséget is. A katasztrófavédelmi irányítást átvették az integrált katasztrófavédelem kijelölt munkatársai. A várható tetőzés 8 méter körül lesz. Esztergomban a Prímás-szigeten megkezdődött a kitelepítés, szerda reggel 6 órától lezárják a Kis-Duna sétányt. A városban a rendkívüli készültség végéig ingyenes a parkolás. (kemma.hu)

  • A korábbi információktól eltérően a kérdés most már sajnos nem az, hogy elérjük-e a 2002-es eddigi legmagasabb vízállást (802 cm), hanem, hogy a folyó szintje mennyivel fogja meghaladni azt. Ahhoz, hogy a védvonal biztonságosan kiépíthető legyen több százezer homokzsák elhelyezésére van szükség. Ahhoz, hogy ezt az irdatlan mennyiségű homokzsákot a szakemberek ki tudják helyezni, valamennyiünk munkájára szükség van. A Duna várhatóan szombat délután fog tetőzni, soha nem látott és mért rekord magassággal." - írta Komárom polgármestere a város honlapján.

  • A nagymarosi gát az Időkép információi alapján idén októberre lett volna kész. A közeledő árhullám azonban megnehezíti az építést is, próbálják lebetonozni a félkész állapotban lévő védelmi rendszer alapjait, hogy minél kisebb legyen a kár. A főtérre vezető úthoz nyitható kapus gátat terveztek, ám egyelőre az oszlopok sem állnak - maradnak a homokzsákok.

    Mindesetre a nagymarosi kompnál lévő étterem már várja a víz betörését, minden mozgatható tárgyat kimenekítertek az épület tetejére.

  • Gátépítés a Római-parton
  • Éppen Mecsérnél, ahol napközben munkatársaink is jártak. Az állami közútkezelő tájékoztatása szerint kedden

    késő éjjel árvízi védekezési munkálatok miatt a 1402-es jelű út 5+445 kilométer szelvényénél lévő mecséri Mosoni-Duna hidat teljes szélességében lezárta, rendőri forgalomirányítás biztosítása mellett. A 1401-es út felől Mecsér településre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, így Mecsér községet jelenleg már csak az 1-es főút irányából lehetséges megközelíteni.

  • Ami viccesen kis problémának tűnhet a Duna áradása mellett, de azért nem teljesen az. Annyira legalábbis komoly a helyzet, hogy a közútkezelő lezárta a 2109-es jelű utat a 13-as kilométerszelvénynél, Verseg és a megyehatár között.

  • Az árvíz, akárcsak szűk három hónapja a hóhelyzet, remek terep arra, hogy rémhírek terjedjenek. A mostani mezőny eddigi legszebb darabja, és egyben szakaszgyőztese az alábbi darab:

    Ma beszéltem egy jó barátommal, aki a rendőrség egyik jelentősebb vezetője (nevet, posztot nem mondhatok).....Eddigi tudomásuk szerint a Honvéd utcáig (V.) fog elérni a víz [Budapest belvárosában, két utcányira a Kossuth tértől].

  • De akár 9 méter körüli is lehet. A vízügyi főigazgatóság és a műszaki irányító törzs közleménye szerint éjjel 11-kor ezek voltak a vízállások a Duna magyarországi szakaszán. Kedd reggel 611 centin állt a Duna a fővárosban, vagyis 37 centit nőtt a vízszint egy nap alatt.

    Vízmércék

    Aktuális vízállások

    Tetőzés

    Tetőzés időpontja

    Eddigi

    legnagyobb vízszint

    Időpontja

    Nagybajcs

    674 cm

    890 + - 20

    2013. 06. 08.

    875

    2002

    Komárom

    618 cm

    820 + - 25

    2013. 06. 09.

    801

    2002

    Esztergom

    577 cm

    785 + - 25

    2013. 06. 09.

    771

    2002

    Nagymaros

    506 cm

    730 + - 30

    2013. 06. 10.

    714

    2006

    Budapest

    648 cm

    875 + - 30

    2013. 06.10.

    860

    2006

  • A vízügyi főigazgatóság adatai szerint az országban 673 kilométeren van árvízvédekezés, ebből 191 kilométeren rendkívüli a védekezés.

  • Szerda délig ki kell üríteni a Danubius Hotels Nyrt. két margitszigeti szállodáját, a Danubius Health Spa Resortot és a Danubius Grand Hotel Margitszigetet a védelmi bizottság és a szállodalánc képviselőinek kedd kora délutáni megbeszélésén született döntés értelmében - írta a Napi Gazdaság.

    A lakókat más budapest iszállodákban helyezik el, amíg újrabiztonságosan használható nem lesz a két épület.

  • Átszakadt a Missouri védőgátja kedden az azonos nevű államban, West Alton-nál. A gátszakadás miatt a környékéről mintegy 300 helyi lakost kitelepítettek. A folyamatos esőzések miatt a Missouri és a Mississippi is erősen megáradt.

    A magas vízállás miatt az uszályforgalom kedden szünetelt a Mississippi érintett szakaszán, St. Louis és nyolc másik folyami csomópont kikötője hétfő óta zárva tart.

  • A keddi nap képes összefoglalója

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bózsván lakóházakat védtek homokzsákokkal az éjjel. A Bózsva patak áradása miatt három szakaszon is védekezni kellett, tizenkét lakóépület került veszélybe, ötszáz homokzsákkal védekeztek. Senkit nem kellett kiköltöztetni.

  • Így jött a víz a rakpartra

    Kedd este lezárták a budapesti alsó rakpartokat. A budain jártunk.

    Jön a víz a rakpartra
  • Az állami közútkezelő hajnali tájékoztatás szerint két utat zárnak le szerdán az árvíz miatt. Délelőtt kilenctől nem járható a 12-es út nagymarosi szakasza a 10-es és 15-ös kilométerek között, a településre csak az ott lakókat engedik be, a forgalmat Kóspallag- Márianosztra-Szob felé terelik. Délben a 2-es főúton is lesz lezárás Sződligetnél, a 28-as és a 30-as kilométer között gátépítés és homokzsák fektetések miatt. Terelőút a 2-es számú főút – 21107 jelű út csomópontjában (Felsőgöd, Autópihenő) az M2-es autóút felé.

  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint hajnal 4-kor ezek voltak a vízállások a Duna magyarországi szakaszán. Budapesten a kedd reggelinél 48 centivel magasabb a vízszint.

    Vízmércék

    Aktuális vízállások

    Tetőzés

    Tetőzés időpontja

    Eddigi

    legnagyobb vízszint

    Időpontja

    Nagybajcs

    691 cm

    890 + - 20

    2013. 06. 08.

    875

    2002

    Komárom

    626 cm

    820 + - 25

    2013. 06. 09.

    801

    2002

    Esztergom

    588 cm

    785 + - 25

    2013. 06. 09.

    771

    2002

    Nagymaros

    517 cm

    730 + - 30

    2013. 06. 10.

    714

    2006

    Budapest

    659 cm

    875 + - 30

    2013. 06.10.

    860

    2006

  • A cseh közszolgálati televízió arról számolt be, hogy az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik külvárosát szerdára virradóra elöntötte a megáradt Elba, miután a tíz méteres mobilgátak szintjét 30-40 centivel meghaladta a folyó. A Strekov nevű városrész lakosait már korábban evakuálták. A túlparton a vasútállomás és néhány utca is víz alatt van, a központot homokzsákokból emelt gátakkal védik. (MTI)

  • Kedd estére 673 kilométer töltés mentén védekeztek országszerte, 191 kilométeren van rendkívüli védekezés folyik. Több mint 63 kilométeren másodfokon, 418 kilométeren első fokon védekeznek. (OKF)

  • Árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt. (ÁNTSZ)

  • Ha tippelnem kéne, már lezárták a rakpartot, mert az Alkotás út egy összefüggő kocsioszlop

    – ezt 7.56-kor írta munkába igyekvő képszerkesztőnk, és igaza van. Tényleg lezárták az alsó rakpartokat Budapesten.

  • Navracsics Tibor a Mokkában arról beszélt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormánytisztviselőket toboroz csütörtökre és péntekre az árvízi védekezésben való részvételhez. A minisztérium aktatologatásban, na meg a Barackfa-éneklés szervezésében elfáradt önként jelentkezői már csütörtökön mehetnek homokzsákot pakolni. A főnökük majd pénteken csatlakozik hozzájuk. De akkor ki fog dolgozni a minisztériumban?

  • 40-50 perces késéssel közlekednek a vonatok a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon, mert tegnap este egy hegyoldalról lezúduló sárlavina eltorlaszolta a síneket Gödöllő és Aszód között. (Havariapress)

Rovatok